Maandag begint het dan

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op zaterdag 16 januari 2010.

In de Tijdelijke Commissie Onderzoek Financieel Stelsel zijn we zover dat we gaan beginnen met de openbare gesprekken. We gaan een behoorlijk aantal mensen horen over hun beeld bij de kredietcrisis en alles wat daarop volgde. Over hun verantwoordelijkheid en beoordeling. We hebben weken van voorbereiding achter de rug: kennisopbouw, onderlinge discussie en heel veel gesprekken.

Nu gaat het dan dus van start. En dan zie je ineens waar je allemaal aan moet denken. Netjes binnenkomen, geen onrust in de gesprekken veroorzaken, niet aan je telefoon prutsen, op de tijd letten. Maar ook de inhoud van de gesprekken goed in je op nemen en zorgen dat je daar de grote lijnen uit haalt. Er worden gespreksverslagen gemaakt, maar het is handig om zelf ook wat aantekeningen te maken. Dan heb je gelijk al een soort focus wat jou is opgevallen in het gesprek.

In de gesprekken hebben we een mix van wetenschappers, bankmensen, en andere betrokkenen gehad. Vanuit al die verschillende invalshoeken moeten we zien een beeld te krijgen van hoe de kredietcrisis is ontstaan. Eerst natuurlijk in Amerika, maar ook hoe het daarna in Nederland ontstaan is. En dat moeten we dan allemaal op een rijtje zien te krijgen.

Vandaag zijn we wezen kijken in de Enquêtezaal. Dit is een aparte ruimte in een gebouw van de Tweede Kamer aan de andere kant van het Plein. Een heel lichte ruimte, met echt een specifieke opstelling voor dit soort gesprekken. Spannend om dit nu allemaal te zien, en te bedenken hoe dat vanaf maandag zal gaan. Ze waren bezig om de camera’s op te bouwen. De gesprekken worden live uitgezonden via politiek24, de site van de Tweede Kamer en voor een belangrijk deel direct op TV. De voorzitter van de commissie, Jan de Wit, en alle leden hebben afgelopen donderdag de start van de gesprekken gemarkeerd door het geven van een persconferentie. En dan besef je pas echt: ja, nu gaat het beginnen.

Vanaf maandag dus drie weken lang.

Ik ben dan misschien wel wat minder op mijn blog te volgen…

ernst