Minister Van der Hoeven naar Abu Dhabi, Saoedi Arabië en Oman, Nederland

kaart nederlandNederland
datum 20 januari 2010
plaats Nederland
aanwezigen M.J.A. (Maria) van der Hoeven i e.a.

Minister Van der Hoeven naar Abu Dhabi, Saoedi Arabië en Oman

Van 18 tot en met 20 januari a.s. zal minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken een bezoek brengen aan de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi), Saoedi Arabië en Oman. Het bezoek staat in het teken van het verder bevorderen van de goede economische relaties van Nederland met deze landen. Een belangrijk element daarin is de samenwerking op energiegebied, in het bijzonder in het licht van de ambitie om Nederland tot gasrotonde van Noordwest Europa te maken. De grote bewezen olie- en gasvoorraden in deze regio zijn van vitaal belang voor de voorzieningszekerheid met betrekking tot energie in Nederland en Europa. Saoedi Arabië is een van de vier prioriteitslanden uit het Energierapport. Het economische potentieel en grote infrastructurele projecten bieden kansen voor handel en investeringen in meerdere economische sectoren.

Minister Van der Hoeven zal tijdens haar werkbezoek in Abu Dhabi spreken op de World Future Energy Summit 2010 (WFES). Het WFES is een wereldplatform voor duurzame energieoplossingen voor de toekomst, waarbij regeringsleiders, ministers, wetenschappers en vertegenwoordigers van NGO's en van het bedrijfsleven uit zo'n honderd landen elkaar ontmoeten. De minister zal zitting hebben in een zogeheten Energy Ministers Round Table. Ze zal tevens een bezoek brengen aan het Holland Paviljoen van de WFES tentoonstelling. Ook zal ze bilaterale gesprekken voeren met onder meer de minister van Energie en de minister van Economie van de Verenigde Arabische Emiraten en met de CEO van Taqa.

In Saoedi Arabië zal minister Van der Hoeven onder meer spreken met de Saoedische olieminister Al Naimi, onder andere over de toekomst van het International Energy Forum en de ontwikkelingen op de oliemarkt en met de ministers van Water en Elektriciteit en van Handel en Industrie. Ook heeft zij gesprekken met de Gouverneur van SAGIA en de vicevoorzitter van SABIC.

In het Sultanaat van Oman zal de minister overleg voeren met de ministers van Olie en Gas, van Economie en van Handel en Industrie en met de CEO van de Sohar Industrial Port Company.


1.

Meer over...