Woensdag 25 november 2009

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op woensdag 25 november 2009.

Gisteravond de Nederlandse première bijgewoond van The Cove, een prachtige en indrukwekkende film over het geheime lot van duizenden dolfijnen die jaarlijks in Japanse kustwateren bijeen worden gedreven en gevangen voor dolfinaria - of, als ze niet op transport gaan naar een leven in gevangschap, op brute wijze worden afgeslacht.

De film gaat vooral over de kracht van een groep dierenbeschermers die zich tot doel heeft gesteld deze gruwelen -die de Japanse overheid angstvallig probeert stil te houden- wereldkundig te maken. Dit onder leiding van Ric O'Barry, de trainer van televisiefdolfijn Flipper die daarmee tot zijn eigen verdriet heeft bijgedragen aan de bloei van de wereldwijde industrie van de dolfijnenshows. Ric is inmiddels de felste tegenstander van dolfinaria en probeert nu al meer dan 35 jaar uit te dragen dat het opsluiten van dolfijnen in betonnen bakken pure dierenmishandeling is.

The Cove geeft een prachtig beeld van dierenrechtenactivisten die inventief en creatief de strijd aangaan met de gevestigde en geheime belangen van de Japanse vissers -en met de overheid die hen beschermt. Dapper, onverschrokken, toegewijd, vol humor en hartverwarmend.

Gaat dat zien!

The Cove draait deze week nog op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), en vanaf 3 december in de bioscoop. Klik hier voor de trailer.