Stevige conclusies

Met dank overgenomen van E.W. (Ed) Anker i, gepubliceerd op dinsdag 12 januari 2010.

Vandaag kwam de Commissie Davids met haar conclusies over de oorlog in Irak. Maar we begonnen de eerste dag na het kerstreces met een Jubileumontbijt in de Oude Zaal, vanwege het 10-jarige bestaan van de ChristenUnie. Tien jaar geleden, op 22 januari exact, begon het allemaal. Daarom zullen we in 2010 talloze keren stilstaan bij deze bijzondere verjaardag van de ChristenUnie.

Het was tegelijkertijd de eerste dag na het reces en voor velen de eerste ontmoeting na Oud en Nieuw. Daarom werden de laatste zegeningen uitgewisseld voor een heel gezond 2010. Fijn om zo het nieuwe jaar met collega's in te luiden. Een nieuw jaar met weer een heleboel spektakel, zoals de Gemeenteraadsverkiezingen. Maar te beginnen met het rapport van de Commissie Davids.

De conclusies van Davids werden tijdens het ontbijt gepresenteerd, daarom moesten we een aantal mensen tijdelijk missen. De bevindingen van Davids waren stevig. Daarna hielden we een fractievergadering. We spraken over het debat kinderopvang dat ik ’s middags moest doen. Joël kwam, als woordvoerder Defensie en Buitenlandse Zaken, met een voorlopig verslag en reactie in de fractievergadering. Mijn tekst over dubbele nationaliteiten, voor het debat morgenavond, kreeg weinig commentaar. Iedereen was benieuwd hoe de fracties zouden reageren op het rapport van Davids.

Na de fractievergadering is er het vragenuur met vragen over lijkbezorging, wijkagenten en het tijdelijk huisverbod. De reactie van het Kabinet zou natuurlijk ook van groot belang zijn. Bij de regeling van werkzaamheden werden er vijftien debatten aangevraagd. Het kabinet zou in de middag met een reactie komen. Rond vier uur begon ik aan mijn debat over kinderopvang. Ik lees op nu.nl dat Balkenende het niet met alle conclusies eens schijnt te zijn. In de dinerpauze van mijn debat ga ik nog snel even kijken bij de persborrel van de ChristenUnie. Op de terugweg naar de plenaire zaal kom ik journalist Derk Stokmans van de NRC tegen, die vertelt dat de PvdA nogal ontstemd is over de reactie van Balkenende. Wat ik er van vind? Ik antwoord dat ik het gewoon niet weet. Ik ben de hele dag aan het werk op mijn eigen beleidsterreinen, maar de rest van Den Haag was met een heel ander thema bezig.

Ed Anker