Maandag 26 oktober 2009

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op maandag 26 oktober 2009.

Milieuminister Jacqueline Cramer lijkt eindelijk de handschoen te hebben opgepakt: willen we de klimaatverandering te lijf gaan en de natuurlijke rijkdommen van de aarde beschermen, dan zal de vleesconsumptie moeten worden beperkt. Wereldwijd mag er ook geen hectare landbouwgrond meer bijkomen, zegt ze vandaag op de veertigste verjaardag van de Club van Rome.

Hoewel ze nog geen duidelijke keuze durft te maken voor een duurzame landbouw -ze heeft het alleen over efficiëntere productie- stipt ze fijntjes aan dat het huidige landbouwsysteem in "z'n expansiedrift meestal de weg van de minste weerstand kiest" en dat de ontbossing (voor bijvoorbeeld veevoer) een halt moet worden toegeroepen.

En waar het gaat om de vleesconsumptie laat ze nog wat duidelijker haar spierballen zien aan Gerda Verburg: "Vleesproductie legt wereldwijd beslag op tachtig procent van de landbouwgrond, terwijl vlees slechts vijftien procent van de totale voedselconsumptie verzorgt. We zullen ons dieet moeten veranderen."

De landbouwminister kan blijven proberen om de hete brei heen te draaien, maar dat wordt steeds lastiger. Zeker nu de milieuminister scherper aan de wind gaat zeilen als het gaat om de invloed van vleesconsumptie op klimaatverandering, honger en vernietiging van natuur. Dat werd natuurlijk wel een beetje tijd ;-)

Minister Cramer heeft trouwens ook woord gehouden over de reusachtige plastic afvalbergen die het leven in zeeën en oceanen ernstig bedreigen. Eerder dit jaar vroeg ik haar actie te ondernemen, inmiddels heeft ze haar Europese collega's opgeroepen gezamenlijk na te denken over een wereldwijde oplossing om de drijvende eilanden van plastic en rubber (met een omvang van maar liefst vier keer de oppervlakte van Nederland!) aan te pakken.

De troep in zee zorgt voor zeer veel slachtoffers. Niet alleen sterven veel vissen, vogels en zeezoogdieren een gruwelijke dood als ze verstrikt raken in netten, vislijnen of verpakkingsmateriaal, de versnippering van al dat plastic blijkt ophoping van grote hoeveelheden gifstoffen in de magen van zeedieren tot gevolg te hebben.

Letterlijk een gigantisch probleem dus, waar snel maatregelen voor moeten worden getroffen.

Tot gauw!