Donderdag 5 november 2009

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op donderdag 5 november 2009.

Het CDA maakt zich zorgen over het hoge aantal proefdieren dat als overtollige voorraad wordt afgemaakt in laboratoria. Ook de VVD toonde zich verontwaardigd over het bericht dat vorig jaar bijna een half miljoen proefdieren als overschot is gedood.

Mooi hoor. Vorig jaar vonden deze partijen, samen met de PvdA overigens, het niet nodig om het fokken en doden van voorraden proefdieren aan te pakken, getuige hun afwijzing van de motie die we daarvoor hadden ingediend. Maar nu heeft Henk Jan Ormel van het CDA aan minister Klink gevraagd of hij ook vindt dat niet alleen het aantal dierproeven, maar ook het totale aantal gefokte proefdieren een dalende lijn zou moeten laten zien. En met welk beleid de minister dat dan probeert te bereiken.

Prima! Of het CDA nu graag zelf met de eer wil strijken, of gewoon een heel jaar nodig heeft om aan een dergelijk idee te wennen; het maakt niet uit. Eén ding is in elk geval duidelijk: de aanjager wint! ;-)

Volgende week wordt de VWS-begroting voor 2010 behandeld in de Kamer. Ik zal daarbij weer ruim de tijd vrij maken om met de minister te debatteren over het dierproevenbeleid van dit kabinet. Nu ook het CDA om is, en er dus een meerderheid in de Kamer is voor de wens om de massieve verspilling van proefdieren aan te pakken, kan de minister er niet meer onderuit om hier werk van te maken. Die is dus alvast binnen.

Verder zal ik een hartig woordje wisselen over het belachelijk lage budget voor alternatieven voor dierproeven voor volgend jaar. Alle partijen vinden dat er moet worden ingezet op alternatieven, maar als het telkens weer alleen bij woorden blijft wordt het tijd om eerlijk toe te geven dat het je eigenlijk niet zoveel kan schelen, die dierproeven. Weet de kiezer ook waar ie aan toe is.

Wil je meer weten over het proefdiergebruik in Nederland, en hoe het kabinet zich stil houdt over de werkelijke aantallen slachtoffers van de proefdierindustrie, klik hier.

En wil je eens zien wat minister Verburg -die bij verschillende mensen ten onrechte de indruk weet te wekken dat ze een diervriendelijke minister is- nou echt bedoelt als ze het heeft over dierenwelzijn, neem dan eens een kijkje op de website van het agrarische vakblad Boerderij. Daar staat een uitgebreide fotoreportage van een 'diervriendelijke' vleeskonijnenhouderij.

Kijk, huiver, en realiseer je dat dit is waar de minister het over heeft als ze zegt: "ik zet in op dierenwelzijn."

En oja, vertel het voort!