Zaterdag 5 december 2009

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op zaterdag 5 december 2009.

Bij Hawaï is een jonge bultrug gesignaleerd die verstrikt is geraakt in plastic (vissers)touw. De honderden meters lange draad heeft zich rond de kop, in de bek en achter het spuitgat van het dier verwikkeld en is tot een knop ineengestrengeld.

Walvisbeschermers vermoeden dat het dier al een maand of twee met het touw rondzwemt. De jonge bultrug is nog gezond, maar dat zal niet lang zo blijven als de draad niet loskomt. Er wordt al dagen gepoogd het dier te bevrijden uit de verstrikking. Geen gemakkelijke klus bij een rondzwemmende walvis. De reddingswerkers zijn gelukkig volhardend en hebben, toen bleek dat het touw niet een, twee, drie verwijderd kon worden, signaleringsapparatuur bevestigd aan de uiteinden zodat het jonge dier in elk geval gelocaliseerd kan worden voor volgende pogingen.

De reddingswerkers proberen het gele touw nu met behulp van lange stokken met een mes aan het uiteinde voorzichtig en stukje voor stukje los te snijden. Het kost ze grote moeite om het jonge dier te bereiken omdat twee volwassen bultruggen, vermoedelijk de moeder en een ander vrouwtje, het jong begeleiden en onafgebroken aan weerszijden blijven zwemmen.

't Is een droevig voorbeeld van de ellende waar dieren in terecht kunnen komen door de troep die vissers in zee achterlaten. Deze jonge bultrug is zeker niet het enige slachtoffer van achtergelaten vistuig (en andere door mensen weggegooide troep) in zijn leefgebied...

Eerder dit jaar stelde ik Kamervragen over de gigantische drijvende afvaleilanden van plastic en rubber in de Stille en Atlantische Oceaan, die wel 34 keer groter zijn dan Nederland. Het kabinet heeft in haar beantwoording beloofd internationaal werk te maken van het aanpakken van deze zogenaamde 'plastic soep' en het dumpen van rotzooi in zee. Inmiddels heeft milieuminister Jacqueline Cramer haar Europese collega's opgeroepen de handen ineen te slaan. Het kabinet houdt dus woord -en da's altijd prettig. Maar... ik blijf de ontwikkelingen nauwlettend volgen om te zien of er daadwerkelijk actie van de grond komt. De vervuiling van de zeeën zal nu echt moeten stoppen!