Ongeluksgetal 13

Met dank overgenomen van P. (Paul) de Krom i, gepubliceerd op donderdag 4 juni 2009.

Gisteren las ik een interview met Rena Netjes, CDA duo raadslid in Amsterdam en nummer 13 op de CDA lijst voor de Europese verkiezingen. Rena wil opkomen voor "de" moslims en doet dat ook met verve. Ze blijkt een fervent aanhanger van de regimes in het Midden Oosten en "vind het daar veel gezelliger dan hier"(!). Ze vindt bovendien dat "de" mensen in het Midden-Oosten terecht heel boos zijn op ons wegens "onze" inmenging in hun landen. En omdat het allemaal onze schuld is, is het ook logisch dat er aanslagen werden gepleegd in de VS, Groot-Brittannië en Madrid. En dan is daar natuurlijk het Palestijns-Israelisch conflict. Daar zijn ze ook terecht boos over in het Midden Oosten. Ze wil daarom de associatieverdragen met Israel opzeggen. Bovendien klopt het beeld van vrouwenonderdrukking in veel Islamitische landen totaal niet. Mohammed heeft zelf een aantal vrouwenrechten ingevoerd die er eerst niet waren. En in Saoedi-Arabië heb je veel succesvolle zakenvrouwen. Als er al problemen zijn, dan is dat aan die vrouwen zelf te wijten want dan "pakken ze hun rechten te weinig". Bovendien word je daar als vrouw altijd geholpen met je koffers en hier niet. Comazuipen is natuurlijk niets, dus dan maar liever een algeheel alcoholverbod. Handen schudden is sowieso geen goed idee, want juist daardoor worden ziektes overgebracht.

Lieve Rena, nu heb ik zelf een aantal jaren in het Midden Oosten gewoond en ik zou je het volgende willen voorstellen. Pak eens in je eentje het vliegtuig naar een willekeurig land in het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Ik kan je verzekeren: ze zijn daar echt dol op alleen reizende, blonde westerse vrouwen. Vergeet vooral niet een boek van een Joodse schrijver en je eigen bijbel in je handbagage te doen. De lol die je daarvan hebt bij de douane wil je beslist niet missen! Spreek als vrouw bij voorkeur Saoudische mannen aan, met bijvoorbeeld de vraag of je als Christen even in een kerk zou kunnen bidden. Ik durf te wedden dat iemand dan inderdaad graag je koffers wil dragen, al ben ik er niet zeker van waarheen. Aan die domme vrouwen die zich daar laten onderdrukken omdat ze zélf hun kansen niet grijpen maak je natuurlijk geen woorden vuil. Wél aan die talloze Arabische zakenvrouwen natuurlijk. Een tip voor de terugreis: mocht je onverhoopt mannen tegenkomen die boos zijn op het westen, draag dan op de terugreis in geen geval hún koffer mee het vliegtuig in. Na dat alles heb je bij terugkomst op Schiphol zonder twijfel het gevoel van een heerlijke, ontspannen en gezellige reis die je zonder ziektes bent doorgekomen.

Maar na al dit cynisme nu even serieus. Het is natuurlijk volstrekt belachelijk om te beweren dat alle moslims (potentiële) terroristen zijn of vrouwenonderdrukkers, zoals sommigen tegen beter weten in wél suggereren. Of dat het in álle landen in het Midden-Oosten één doffe ellende is. Maar niet veel belachelijker dan jouw voorstelling van zaken dat het daar allemaal zo "gezellig" is. Het kan je toch niet zijn ontgaan dat de meeste landen in het Midden Oosten totalitaire dictaturen zijn, waar vrijheid - inclusief die van religie - eenvoudigweg niet bestaat? Ik vraag mij werkelijk af voor welke moslims je in het Europees parlement eigenlijk op wilt komen. Volgens mij niet voor degenen die het écht nodig hebben. En dat zijn de vrouwen die daadwerkelijk worden onderdrukt en ongelijke rechten hebben, voor vrouwen die zich aan dat juk hebben weten te ontworstelen, en voor al degenen die vechten voor een beetje vrijheid in die landen om te kunnen leven, denken, zeggen en geloven wat ze willen...