Lekker links meebuigen - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 21 januari 2021
kalender

Lekker links meebuigen

Met dank overgenomen van P. (Paul) de Krom i, gepubliceerd op zaterdag 17 oktober 2009.

Af en toe zakt de moed je bijna in de schoenen. Aboutaleb organiseert therapeutische gesprekken met Antillianen en Marokkanen, waarbij de burgemeester vooral “een luisterend oor” is. En omdat de deelnemers zo zielig zijn - ze moeten tenslotte hun oppas en hun parkeermeter betalen - krijgen ze een vergoeding van €40,- voor hun deelname. Nu heb ik laatst ook met Aboutaleb gesproken. Ik reed daarvoor helemaal naar Rotterdam. Met terugwerkende kracht eis ik alsnog mijn vergoeding! Of geldt het niet voor autochtonen? Zouden autochtone Rotterdammers die al die belastingcenten opbrengen ook met de burgemeester mogen praten en €40,- krijgen? Of is eigenlijk niemand geïnteresseerd om met Aboutaleb te praten en wordt daarom een premie betaald om alsjeblieft op te komen draven? Kortom: ik heb maar weer eens schriftelijke vragen gesteld om deze volkomen belachelijke onzin aan de kaak te stellen. De laatste tijd hebben we sowieso een rijke oogst aan “allochtone meebuig- en voortrek” en “omgekeerde wereld” projectjes. Ik zet even een paar voorbeelden voor u op een rijtje:

 • • 
  Amsterdam zette recent “Suikerfeest-shuttlebusjes” in omdat het zo zielig zou zijn voor moslims dat zij op de - op zichzelf al volstrekt idiote - Amsterdamse autoloze zondag, die dit jaar samenviel met het Suikerfeest (einde van de Ramadan), met al het eten in de tram zouden moeten stappen om naar familie te gaan. Waarom dat van andere Nederlanders die familie in de Amsterdamse binnenstad wilden bezoeken dan wel mag worden verwacht bleef volkomen onduidelijk.
 • • 
  Dan hebben we natuurlijk het notoire voorkeursbeleid in het onderwijs. Een greep uit het lekkers: het Haagse Christelijke Sorghvliet Gymnasium reserveert tien plaatsen voor leerlingen afkomstig uit achterstandswijken. In navolging van de universiteit Utrecht die vijftien student-assistentschappen creëert voor allochtone studenten om ze “voor de wetenschap te interesseren”. En natuurlijk krijgen allochtonen automatisch extra punten bij het examen Nederlands als ze nog maar “kort” in Nederland wonen. Bij Nederlandse VMBO’ers die twee spelfouten maakten werd een punt afgetrokken, terwijl dat bij allochtone leerlingen pas gebeurde bij maximaal zes spelfouten. Is het niet heerlijk? Als er problemen zijn met de kwaliteit van leerlingen of met het onderwijs zelf, dan verlaag je toch gewoon de normen? Probleem opgelost!
 • • 
  Stadsdeel De Baarsjes (Amsterdam) wilde lastige jongeren aan een vakantiebaan in Aalsmeer helpen. Ondanks een baangarantie en “gratis” vervoer naar Aalsmeer werd het project (€20.000,-) bij gebrek aan belangstelling afgeblazen (!). Tja. Waarom zouden die jongelui ook opeens wel om 7.00 uur ’s morgens opstaan om in kassen aan het werk te gaan? Dat kan je in alle redelijkheid natuurlijk ook niet van ze vragen(!?!). En zonder gesubsidieerd project uiteraard al helemaal niet!
 • • 
  Omdat oudere allochtone vrouwen in Gouda niet kunnen klokkijken, worden speciale busjes voor hen ingezet om te zorgen dat ze toch op tijd op hun afspraken komen. Als je wel kan klokkijken heb je pech gehad, dan moet je gewoon je eigen vervoer regelen! Logisch ook. Die vrouwen kunnen er toch ook niets aan doen dat ze niet kunnen klokkijken? Maar gelukkig is daar de overheid om te zorgen dat het probleem wordt opgelost.
 • • 
  De politie in de gemeente Tegelen ging met allochtone jongeren op vakantie naar de Costa Brava om de “relaties te verbeteren”. Ik heb mijn eigen kinderen inmiddels ook aangemeld voor een vakantie. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn. Eerst een paar deuken in auto’s schoppen!
 • • 
  Vanwege overlast van rotjochies liepen de bezoekersaantallen van zwembad De Dousberg in Maastricht terug. In plaats van het spul hard aan te pakken, besloot de directie het bad een paar uur per dag korter open te stellen. Dit om te voorkomen dat de kereltjes zich in het bad gaan vervelen en rotzooi trappen. Pech voor de goedwillende zwemmers! Die moeten het maar lekker in de Maas gaan doen.
 • • 
  Deze week bespraken we de inburgeringscursussen in de Kamer. Daar gaan al miljoenen heen, maar volgens minister Van der Laan nog niet genoeg. De aantallen worden niet gehaald. Dus wordt er €75 miljoen extra bij gegooid om de animo te vergroten. Rondom de inburgeringscursussen wordt met dat geld een nieuwe kerstboom aan “opstap-, instap-, zijstap, onderstap en bovenstap cursusjes” voor de doelgroepen opgetuigd. Wat mij betreft gaat daar een dikke streep door en wordt dat geld besteed aan extra blauw op straat. Dat is pas echt heel hard nodig.

Het probleem is dat al die allochtonenprojectjes allemaal zo verdomd sympathiek klinken. Maar in werkelijkheid gaat daarachter een diep neerbuigende houding schuil. Allochtonen zijn zielig, dom en kunnen zichzelf niet redden. Stigmatiserender kan het niet! Ik kan mij voorstellen dat allochtone Nederlanders die in dit land gewoon hun verantwoordelijkheid nemen, een opleiding doen of een baan of bedrijf hebben, helemaal uit hun dak gaan omdat zij elke keer als groep apart worden gezet en behandeld. Wanneer houden we nu eindelijk eens op met die (linkse) onzin?

Tegen rotzooitrappers die zich niet aan de regels houden moet gewoon hard worden opgetreden. Hoe kan je nu van mensen verwachten dat ze zich aan de regels houden als niet duidelijk is dat overtreding daarvan onmiddellijk consequenties heeft? Een mooi voorbeeld - ook dat bespraken we net in de Kamer - zijn de (400) Roma (zigeuners) in Nieuwegein. Van die 400 heeft naar schatting 80% een strafblad en hebben er twee (!) een baan. Op grote schaal is sprake van intimidatie en bedreiging tegen ambtenaren, winkeliers en hulpverleners. Een schoolvoorbeeld van dertig jaar falend - want zogenaamd tolerant - overheidsbeleid. Het is volstrekt duidelijk dat hulpverlening totaal zinloos is. In ieder geval niet zolang de wet niet gewoon wordt gehandhaafd. Zoniet kabinet en een kamermeerderheid. Die blijven vooral wauwelen over hulpverlening. Geen wonder dat de overheid soms elke geloofwaardigheid verliest! Wat mij betreft worden de prioriteiten omgegooid en gaan politie en justitie hier lekker aan de slag.

Tenslotte een oproep: heeft u nog voorbeelden van “meebuig” en “omgekeerde wereld” projecten in uw gemeente of bij u in de buurt? Laat ze mij weten via p.dkrom@tweedekamer.nl Maken we er een mooi werkstuk van! Graag wel alleen voorbeelden op basis van verifieerbare feiten!