Trotse ouders, Loch Ness & Wilders ( + Heath Ledger dood)

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op woensdag 23 januari 2008.

Afgelopen zondag werd het boek 'Trotse Ouders' gepresenteerd. Een bundeling interviews uit de Volkskrant met ouders van 'graag geziene Nederlanders', aldus journalist Cornald Maas. Anderhalf jaar geleden werden mijn ouders geinterviewd. Ze vertelden over hun eigen jeugd. Dat mijn vader in één jaar zijn HBS had doorlopen met zeer hoge cijfers. Mijn moeder wilde etaleuse worden, maar dat mocht niet van thuis omdat ze dan 'een broek aan moest' in plaats van een jurk, wat volgens hen niet bij meisjes kon.

Verhalen uit een vervlogen tijd. Op de foto die bij het interview verscheen waren ze beiden nog in goede doen. Inmiddels is mijn vader overleden, en is mijn moeder ernstig ziek geweest. Vorige week lag ze nog onder het mes. Het kan verkeren. In het slotwoord van het boek staat er nog een stukje over mijn vader. Tijdens de laatste weken lag het interview naast hem op de intensive care. Hij was trots dat hij voor de krant was geinterviewd.

Ik toog samen met mijn moeder naar de presentatie en we troffen daar de eveneens vaak kwetsbare ouders van anderen aan. De ouders en kinderen begonnen gesprekken met elkaar. "Wiens ouders bent u?" "Van Yvon Jaspers" "En ik van Floortje Dessing!" Interviewer Cornald Maas zei dat het hem opviel dat de meeste ouders hun kind veel meer ruimte lieten dan ze zelf hadden gekregen, en dat daarbij moeders doorslaggevend waren. Hij schetste in zijn inleiding een mooi beeld van een naoorlogse generatie. Loes Luca zong tenslotte met haar moeder een aantal ontroerende liedjes over ouders.

Filmfestival Den Haag

Intussen is in de Haagse wandelgangen 'de film van Wilders' het gesprek van de dag. Wat zeg ik: het gesprek van de maand! Wilders'film is als het monster van Loch Ness, niemand heeft 'm ooit gezien maar iedereen praat er wel over!

In reactie op de film zijn er nu al allerhande 'tegenfilms' aangekondigd. De Arabische Europese Liga (AEL) gaat er een draaien en ook Groenlinks waagt zich aan het celluloid. En dat terwijl we nog met spanning zitten te wachten op de al twee jaar geleden aangekondigde tweede Submission-film van Hirsi Ali en de anti-islam film van Ehsan Jami. Hoe staat het daar nu mee? Het duurt wel erg lang; de popcorn verpietert.

Heath Ledger dood

Gisteren bij het avondnieuws kwam het nieuws binnen dat acteur Heath Ledger is overleden. Waarschijnlijk een overdosis slaappillen. Vreselijk. Of het zelfmoord was of een ongeluk is op dit moment niet duidelijk. Twee jaar geleden speelde hij een rol in de prachtige film 'Brokeback Mountain'. Hij is maar 28 jaar geworden.

En voor de rest

Ik heb veel reacties gekregen op mijn vorige blog. Daarin veegde ik de vloer aan met twee kamerleden (Jules Kortenkorst en Rosita van Gijlswijk) die al na één jaar het ambt alweer vaarwel zeiden, ten gunste van een 'nieuwe uitdaging'. Veel mensen waren het met mijn redenering eens en zagen wel wat in de 'gedragsregels' die ik had gemaakt. In de wandelgangen van de Kamer ben ik nog wel door een aantal mensen aangesproken die het met name voor Jules Kortenhorst opnamen. Hij zou in zijn nieuwe functie ook een publiek doel dienen. Nou, misschien, maar ik blijf erbij dat het maar één jaar in de Kamer zitten te kort is.

Deze week nog een aantal debatten, en vooral veel voorbereiden voor volgende weken.