Kamerleden, en andere wilde dieren uit het circus

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op dinsdag 29 januari 2008.

Gisteren vergaderde de Tweede Kamer meer dan tien uur lang (!) over dierenwelzijn. Het ging er soms heftig aan toe. Zo hield PVV-woordvoerder Dijon Graus een minutenlang verhaal over het hondje Odin dat, naar Graus' mening, onterecht was opgesloten omdat hij nu eenmaal tot een agressief hondenras behoort. "En dat terwijl hij nog niets gedaan heeft!" Hij voegde er aan toe dat zijn honden hem meer waard zijn "dan al het andere". En ook: Als mensen dieren mishandelen moeten ze door de politie onmiddellijk met "wapenstokken verrot worden geslagen". Tja. Hij riep minister Verburg tenslotte op om zich in te spannen voor het bedroevende lot van het hondje Odin. De minister beantwoorde deze oproep droogjes met de opmerking dat ze niet op alle 'individuele gevallen' van hondjes kon ingaan.

Wilde dieren uit het circus

Tijdens het debat kwam de hele ark van Noach langs. Van de goudvis tot aan de bloedlijn van het Gelders paard. Ook aandacht voor de wilde dieren in het circus. De PvdA wierp de vraag op of wilde dieren daar eigenlijk wel thuishoren. Een terecht punt. In veel gevallen zitten wilde dieren (zoals tijgers en leeuwen) bovendien in kleine kooien, worden versleept door heel Europa en wordt onnatuurlijk gedrag aangeleerd. Het gekke is dat er eigenlijk relatief weinig bekend is over het welzijn van deze beesten. Minister Verburg van Landbouw had dat in het najaar al erkend en zei een onderzoek toe. Prima. Want wat moeten we eigenlijk onder een wild beest verstaan? Valt een olifant daaronder? Die worden immers als 'huisdieren' in India gehouden. Hoe wild is een getemde leeuw? En als je ze nou op een andere manier verzorgt, is het ethisch dan wel aanvaardbaar? Ik wil daar wel eens een wetenschappelijk oordeel over. Goed dat zo'n onderzoek er dus komt.

Het is interessant te zien dat 'n klein onderwerp als circusdieren dan toch tijdens zo'n debat een enorme aandacht krijgt. Vandaag staat in de krant dat er nu een "meerderheid vóór het verbieden van wilde dieren in het circus" is. Maar wat daar dan precies de definities van zijn, moet dus gewoon nog worden bezien.

Het echte probleem met dierenwelzijn

Het erge van zo'n debat over circusdieren en hondjes is dat het meest wezenlijke probleem minder aandacht krijgt. Namelijk de bioindustrie. Daar worden jaarlijks miljoenen dieren (met name varkens en kippen) in kleine hokjes gehouden. Dat moet natuurlijk veranderen. Zelf ben ik een liefhebber van een stukje vlees, maar het wordt er een stuk lekkerder door als het niet gepaard gaat met dierenleed.

Hoezeer partijen als het CDA, VVD en PVV ook opkomen voor hondjes zoals Odin (Ik noemde hem per ongeluk 'Onan'), het punt van de bioindustrie laten ze het jammer genoeg liggen. "Laten we in strengere regels niet voorop lopen. Laten we wachten op Europese eisen. Anders worden onze boeren weggeconcurreerd!" Toen ik voorstelde om deze boeren met fiscale kortingen te compenseren, gaven ze echter niet thuis. Hopelijk kunnen partijen als de PvdA, SP, Groenlinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en D66 een gelegenheidscoalitie sluiten om toch nog wat voor elkaar te krijgen.

En verder

Afgelopen weekend heb ik de opening verricht van het European Youth Parliament in Amsterdam. Was een leuke bijeenkomst. Wel wat vervreemdend om allerhande 16 en 17-jarigen te zien in maatkostuum. Diplomaatjes in de dop. Op zich prima, natuurlijk. In mijn speech riep ik ze wel op om vooral niet te veel te willen voldoen aan de mores van de internationale scene. Laten deze jonge europeanen in hemelsnaam het besef hebben dat Europa alleen vertrouwen kan terugwinnen als zij zich willen inleven in de dagelijkse zorgen van mensen.

Ook moest ik dit weekend een debat 'moderaten' over de teloorgang van onze democratie. Regisseur Floris van Delft had daar een theatervoorstelling over gemaakt. Ik moest tussen de scenes door politiek commentaar geven. Dus als politicus op het toneel, zeg maar. Beide passies eventjes verenigd.