Super Tuesday! (en opnieuw circusdieren)

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op maandag 4 februari 2008.

Komende woensdag weten zoveel meer. Dan hebben we Super Tuesday achter de rug. Heeft Hillary Obama verslagen, of (hopelijk) omgekeerd? Is McCain nu definitief de winnaar bij de Republikeinen? Aan Kamerleden wordt door journalisten gevraagd op wie zij zouden stemmen. In het Algemeen Dagblad stond zelfs een heuse enquete. De foto hiernaast stond groots in het AD afgebeeld: PvdA-er Bouchibti, VVD-er Van Baalen en ik met onze voorkeurskandidaat. Opvallend: 38% van de Kamerleden zou Obama stemmen, 26% Hilllary en de rest op Giuliani of McCain. De aanhang is verdeeld over alle partijen. De stemverhoudingen binnen de partijen geeft mooi de vleugels van de fracties aan. Het geeft te denken: Waarom zijn we in Nederland zo afgemeten in afzonderlijke partijen, terwijl er blijkbaar dwars door de partijen zoveel gemeen is?

Opnieuw: Dieren in of uit het circus

Vandaag was het vervolg van een debat over dierenwelzijn. Opnieuw hadden de circusdieren een hoofdrol. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef: Er zijn best vragen te stellen of je in een circus wilde beesten moet willen. Gesleep met dieren is nooit goed. Daarom was ik het wel eens met de minister van Landbouw dat ze daar een onderzoek naar doet. Maar een aantal partijen bleken dat niet af te willen wachten. Die wilden NU een onmiddellijk verbod. Niet echt zorgvuldig. Daarbij staat het me tegen dat het debat over dierenwelzijn nu al een week in de media gaat over enkele tientallen circusdieren, terwijl miljoenen dieren in de bio-industrie wachten op een betere behandeling. Partijen als de ChristenUnie blokkeren maatregelen om dat te veranderen. Dat maakt het circusdebat wrang en potsierlijk. Over een paar maanden hebben we het onderzoek en dan kunnen we aan de hand van feiten kijken welke dieren nu wel of niet in het circus kunnen worden gehouden. Lees hier een nieuwsbericht en zie hier het item bij RTL-nieuws waar ik op het eind ook het woord voer.

En nog veel meer!

Gisteren was ik niet in Nederland dus heb de uitzending van Peter R. de Vries over Joram van der Sloot gemist. Wel steeds met sms-jes op de hoogte gehouden. Misschien was dat nog wel spannender! Er is nog heel veel meer te vertellen. Maar het is erg druk; deze week meer! Lees in de tussentijd over het onderzoek van de jeugdraad waaruit blijkt dat D66 de op één na groenste [/url]fractie is. Lees hier mijn nieuwe column op GeenStijl over kernenergie.