Schoner en zuiniger

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 11 december 2009.

De laatste begrotingsbehandeling van dit jaar zit erop. Deze week stond ruimtelijke ordening en milieu op de agenda. Het laatste deel van de behandeling heb ik gisterenavond niet meer bijgewoond, omdat we met een gezellig diner afscheid namen van fractiemedewerker Justitie mr G. Holdijk. In 1972 (!) is hij in dienst getreden. Het fractiemedewerkerschap was in die tijd nog een nieuw fenomeen. In de loop der jaren heeft hij heel wat ‘recht in beweging’ gezien, en een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de meningsvorming van de fractie hierover. Al waren er ook veel onderwerpen waarin de tijd leek stil te staan - de klachten over de traagheid van het wetgevingsproces waren destijds al even sterk aanwezig als nu. Frappant detail: de strafbaarstelling van kraken stond zowel in 1972 als dit jaar op de politieke agenda!

Het afscheid van Holdijk is gelukkig maar betrekkelijk - alleen het fractiemedewerkschap is in verband met het bereiken van de 65-jarige leeftijd beëindigd. We blijven hem ontmoeten als collega-parlementariër, namelijk lid van de Eerste Kamer.

De begrotingsbehandeling Ruimtelijke Ordening en Milieu gaf niet veel vuurwerk. Dat kwam ook, omdat belangrijke zaken zoals de voorbereiding op de Top van Kopenhagen al in afzonderlijke debatten aan de orde was gesteld. Over de noodzaak van maatregelen om de CO2-uitstoot in te dammen, bestaat in het parlement tamelijk grote consensus. Je hoeft geen Al Gore-adept te zijn, om de noodzaak te zien van maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen. We leven simpelweg op te grote voet. Schoner en zuiniger leven is trouwens ook om andere redenen hard nodig: de eindigheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de afhankelijkheid van dubieuze regimes voor onze energievoorziening. Het zal nodig zijn dat alle linkse en rechtse taboes rond energievoorziening worden losgelaten. Alle vormen hebben we in de komende tijd hard nodig. Ook kernenergie. Waar er veel maatschappelijke weerstand is tegen de plaatsing van windmolens en ondergrondse C02-opslag is opvallend dat men in Borsele kernenergie wel ziet zitten! Kortom: ook hier niet talmen, zou ik zeggen.