‘Bied openheid over lokale lasten’

Met dank overgenomen van J.M.A.M. (Jan) de Wit i, gepubliceerd op woensdag 23 februari 2005.

De wethouder Divendal (Forum, 22 februari) wil de verontwaardiging van veel burgers over de stijgende lokale lasten wegnemen door de noodzaak en rechtmatigheid ervan te verdedigen. Daar heeft een burger die de hoogte van zijn lokale lasten soms met meer dan de helft heeft zien stijgen, helemaal niets aan.

door Jan de Wit, lid van de Tweede Kamer voor de SP

Ten eerste levert de lastenverhoging voor burgers een onvermoede kostenstijging op die hen in problemen kan brengen. Dat is het punt waar deze discussie zich op toe moet spitsen. Noodzakelijk of niet, hoe treft het ons in de portemonnee en vinden we dat aanvaardbaar? Ik wil onderzoek laten doen naar de koopkrachteffecten voor de burger als gevolg van de lokale lastenstijging. Ik verwacht daarvoor steun van de Kamer.

Ten tweede geeft het geen pas te gaan zwartepieten over de schuldige, dat geldt voor zowel gemeenten als Kamerleden. Worden de bezuinigingen van Balkenende nu rechtstreeks uit onze zak betaald? Het lijkt erop, maar laten we het nagaan: misschien kunnen gemeenten op sommige plekken wél verantwoord bezuinigen.

Tot slot vind ik de uitspraak van wethouder Divendal over de kosten van de speeltuinen in zijn gemeente erg zinvol. Deze vorm van transparantie zou echter veel verder moeten gaan. Waar gaat het belastinggeld naartoe? Zijn onze afvalstoffenheffingen inderdaad slechts kostendekkend of worden daar prestigeprojecten en potjes 'leuk en spannend' uit gefinancierd? Dát moeten burgers weten.

Dit artikel werd gepubliceerd in de Volkskrant op 23 februari 2005.