Nieuwe huisartstarieven brengen zorg in gevaar - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

Nieuwe huisartstarieven brengen zorg in gevaar

Met dank overgenomen van H.P.J. (Henk) van Gerven i, gepubliceerd op maandag 26 juli 2004.

"Bezoek huisartsen in weekeinde tweemaal zo duur", lezen wij in de NRC van vrijdag 20 juli jongstleden. Een consult gaat van 92 naar 192 gulden en een visite gaat 278 gulden kosten in plaats van 128 gulden. Een beter bewijs dat in de zorg het marktmechanisme niet werkt kan nauwelijks worden gegeven.

door Henk van Gerven, huisarts Ons Medisch Centrum Oss

Waar maak je het mee in het vrije bedrijf dat de tarieven verdubbelen terwijl de huisartsen in plaats van 1200 uren dienst per jaar vier keer minder diensten gaan doen, namelijk 300 uren per jaar? Deze prijzen brengen overigens de toegankelijkheid van de zorg voor particulier verzekerden in gevaar. Niet alle particulier verzekerden zijn even bemiddeld. Niet ondenkbeeldig is bijvoorbeeld de situatie dat ouders met een kind met oorpijn en koorts niet of te laat de dokter bellen terwijl het kind een hersenvliesontsteking ontwikkelt.

Verder is het de vraag of de Nederlandse patiënt zo blij moet zijn met de ontwikkeling van de doktersdiensten vanuit een centrale post. Het is een ontwikkeling ingegeven door de werkdruk van de artsen, niet de behoefte van de patiënt. De schaalvergroting en anonimisering van de huisartsenzorg buiten kantoortijd vormt een bedreiging voor een wezenskenmerk van de huisartsenzorg: het verlenen van hulp aan personen die hij kent.

Deze ingezonden brief verscheen op 26 juli 2001 in NRC Handelsblad