Verslag PvdA-werkbezoek ‘Damen Schelde Naval Shipbuilding’ Vlissingen

Met dank overgenomen van A.M.C. (Angelien) Eijsink i, gepubliceerd op donderdag 16 juli 2009.

Op 14 juli brachten collega Pauline Smeets en ik, vergezeld door lokale PvdA Staten- en Raadsleden, een bezoek aan de scheepswerf van Damen Schelde Naval Shipbuilding te Vlissingen. Doel van het werkbezoek was vertegenwoordigers uit politiek, bedrijfsleven en onderwijs met elkaar in contact te komen en over diverse onderwerpen van gedachten te wisselen. Lees een verslag van het werkbezoek hier onder.

PvdA-werkbezoek aan ‘Damen Schelde Naval Shipbuilding’ Vlissingen

De scheepswerf van Damen Schelde, tot 2000 ‘De Schelde’ geheten, bestaat al sinds 1875 en is daarmee nauw verbonden met de geschiedenis van Vlissingen. Een gepresenteerde luchtfoto toont dit mooi aan: de stad is geografisch gezien om het terrein van de werf heen gebouwd.

Op dit moment werken er ca. 550 mensen in vaste dienst bij Damen Schelde. De werkgelegenheid die de werf voor de regio creëert is echter minstens het viervoudige. Daar komt bij dat het bedrijf veelvuldig gebruik maakt van nieuwe en innovatieve kennis die wordt ontwikkeld aan Nederlandse onderzoeksinstituten, maar ook een hoop arbeidsplaatsen heeft voor lagergeschoolde werknemers.

Damen Schelde bouwt allerhande schepen: van plezierjachten tot marinefregatten, van patrouilleboten tot amfibievoertuigen. Het bedrijf bedient zo een wereldwijde markt van overheden en particulieren. Al met al genoeg reden voor een werkbezoek dus!

Te Vlissingen werd onze PvdA-delegatie, die naast collega-kamerlid Pauline Smeets en mijzelf bestond uit lokale PvdA Staten- en Raadsleden, ontvangen door Dhr. Berkvens (CEO Damen Shipyards Group), Dhr. van de Waterbeemd (Directeur P&O) en Dhr. Nanninga (Thales Nederland).

De aanwezigen kregen eerst een presentatie van het bedrijf, waarna er van gedachten werd gewisseld over diverse onderwerpen. Zo kwamen onder andere het Nederlandse wapenexportbeleid aan de orde, de Europese aanbestedingsregels met betrekking tot defensiematerieel en de Defensie Industrie Strategie (DIS) die het Ministerie van Economische zaken en Defensie samen hebben geformuleerd.

Interessant waren ook de gedachtewisselingen over innovatie en onderwijs. Aanwezig was namelijk ook Dhr. Verhagen van het 'Maritime Institute'. Damen Shipyards biedt stageplaatsen voor opgeleiden op alle niveaus, en biedt op die wijze een hoop arbeidspotentieel voor de regio. ‘Enthousiaste studenten zijn bij ons altijd welkom, laat ze maar komen!’, aldus Dhr. van de Waterbeemd.

De bijeenkomst bood de mogelijkheid om politici van alle niveaus, van stedelijk tot landelijk, kennis te laten maken met elkaar, de onderwijsinstellingen uit de regio en het bedrijfsleven. Afgesproken werd dan ook dat dit werkbezoek slechts het begin was van nog verder uit te werken plannen. Wellicht zelfs een aanzet tot een lokale industriestrategie? In ieder geval hopen we elkaar spoedig weer te spreken en de resultaten te mogen voortzetten van dit eerste vruchtbare initiatief!

Na de presentaties en gesprekken was er gelukkig ook nog tijd om een bezoek te brengen aan een aantal locaties waar Damen Shipyards haar schepen produceert. De delegatie kreeg het gehele productieproces te zien, van de plek waar stalen platen op zeer geavanceerde wijze werden geslepen tot de plek waar uiteindelijk de schepen te water worden gelaten. Een imposant proces om van dichtbij te zien!

’s Avonds waren Pauline Smeets en ik uitgenodigd voor een diner met Burgermeester Dijkstra en wethouder Polderman van Vlissingen. Een prettige afsluiting van een leerzame dag!

Langs deze weg wil ik, mede namens Pauline Smeets en mijn medewerkers, allen die hebben bijgedragen aan dit succesvolle en vruchtbare werkbezoek hartelijk danken. Wij hopen op een goede toekomstige samenwerking!