Innovatie

Met dank overgenomen van P.J.M.G. (Elly) Blanksma-van den Heuvel i, gepubliceerd op donderdag 27 november 2008.

Vandaag een groot debat gehad met de Minister-President, de minister van Onderwijs en de minister van Economische Zaken over Innovatie. Een belangrijk overleg met een overvolle agenda. Belangrijk, zeker in nu er moeilijke economische tijden aan komen. Juist innovatie en de investering in innovatieve projecten en ideëen kan zorgen voor nieuwe perspectieven voor de economie op lange termijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van van duurzaamheid.

Onder leiding van premier Balkenende zijn er de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gemaakt op dit dossier. Met name het innovatieplatform heeft een groot aantal voorstellen gedaan om innovatie in Nederland effectiever te laten verlopen. Hierdoor wordt het bedrijfsleven extra gestimuleerd om ideën in praktijk te brengen en nieuwe wegen in te slaan.

Om dit proces extra kracht bij te zetten heeft het kabinet 500 miljoen euro extra vrij gemaakt. Om zeker te weten dat dit geld goed geïnvesteerd wordt heb ik een motie ingediend waarin de richtlijnen zijn vastgelegd. Daarbij heb ik het kabinet opgeroepen vooral te investeren in projecten die het goed doen en oog te hebben voor duurzaamheid. Daarnaast moet het MKB actief worden betrokken bij de projecten.