Winkeltijdenwet

Met dank overgenomen van P.J.M.G. (Elly) Blanksma-van den Heuvel i, gepubliceerd op dinsdag 6 januari 2009.

De winkeltijdenwet en de koopzondagen houden de gemoederen in Den Haag en ver daarbuiten al jaren bezig. Dit kabinet heeft besloten de winkeltijdenwet aan te passen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de huidige wet veel onduidelijkheden met zich meebracht over de invulling van de zogenaamde toerismebepaling. In principe mogen winkles twaalf zondagen per jaar open zijn. Dit aantal kan echter worden verhoogd als een gemeente een toeristische trekpleister binnen haar grenzen heeft, waar mensen op af komen. De afgelopen jaren is echter gebleken dat sommige gemeenten deze bepaling zo ruim interpreteren, dat winkels bijna altijd op zondag open zijn. Dit is duidelijk in strijd met de geest van de wet. Daarnaast ondervinden met name kleine ondernemers, die meestal zelf een extra dag moeten werken om hun omzet op peil te houden, hinder van deze situatie. Ook ontstaat er op deze manier oneerlijke concurrentie tussen aangrenzende gemeenten, waarin verschillende aantallen zondagsopeningen zijn.

Om deze praktijk terug te dringen, maar gemeenten wel blijvend de mogelijkheid te geven zelf te beslissen over de opening op zondag, wordt de toerismebepaling duidelijker omschreven. In de wet zullen een aantal criteria worden opgenomen waaran het toerisme moet voldoen, om een gegronde reden te zijn voor opening op zondag.

Voor het reces hebben we als Kamer verschillende belanghebbende partijen uitgenodogd om hun positie op dit dossier naar voren te brengen. Hieruit bleken de uiteenlopende belangen. Waar de ene partij uit principiële overwegingen tegen opening van winkels op zondag is, wil de andere juist onbeperkte opening, vanwege economische belangen. Beide standpunten komen niet overeen met de visie van het CDA. Voor ons staat voorop dat de belangen van de verschillende partijen goed moeten worden afgewogen en dat gemeenten een grote vrijheid moeten houden binnen de kaders van de wet. De nieuwe wet is wat ons betreft een stap in de goede richting.