Tolerantiecampagne Marcouchh

Met dank overgenomen van W.J. (Wouter) Bos i, gepubliceerd op woensdag 8 april 2009.

Deze week geeft Ahmed Marcouch het startsein voor een tolerantie-campagne rond homo's&moslims in Slotervaart. Een heel goed en moedig initiatief. En ook een heel mooie vertaling van wat we in de PvdA net in ons nieuwe integratie-standpunt hebben afgesproken.

Kern van ons verhaal is immers dat juist in het integratiedebat je er lang niet altijd komt met verbieden en normeren of met tolereren en er verder niets van vinden. Wij pleiten voor actief gebruik van een middenweg: de confrontatie. Helder maken waar je voor staat, vrijheden en cruciale waarden verdedigen, de ander daarop aanspreken, actief het -desnoods confronterende, soms als kwetsend ervaren- debat zoeken met andersdenkenden. Dat is nu precies wat Ahmed doet.

Ik vond zijn gesprek bij Pauw en Witteman gisteravond in dat opzicht grote klasse. Geen kruimeltje onzekerheid over hoe hij denkt over homo's en hoe hij intolerantie jegens homo's veroordeelt. En ook een rechtstatelijk zeer zuivere opvatting dat de beste manier om opvattingen in dezen te bestrijden en veranderen, gelegen is in het actief aan gaan van de confrontatie met andersdenkenden.

Ik weet van Ahmed dat hij vindt dat het in de sociaal democratie nog altijd hoort te gaan om ons klassieke ideaal van de volksverheffing. Hij laat zelf op een voortreffelijke manier zien hoe je dat in de praktijk kunt brengen.