Wij Weten Nix?

Met dank overgenomen van M. (Fleur) Agema i, gepubliceerd op vrijdag 5 januari 2007.

Vragen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland n.a.v. de actie Wij Weten Nix

Inleiding

Op 20 december jl. plaatste de tot dan toe anonieme actiegroep ‘Wij Weten Nix' een tweetal berichten op mijn website:

"Wat doet Noord-Holland met onze belastingcenten? Weet jij het? Wij hebben namelijk geen idee! En toch betalen we trouw wegenbelasting aan de provincie. En via Den Haag sijpelt ook het een en ander in de provinciale schatkist. En wat zien wij daarvan terug? Weten wij veel, wij worden aan het lijntje gehouden!

Wij Weten Nix zijn een groepje bezorgde Noord-Hollanders, en wij willen nou wel eens weten waar al ons zuur verdiende geld blijft. Het schijnt om miljoenen te gaan (maar helemaal zeker weten we dat dus niet!)"

"Geheimtaal, daar zijn wij van wij weten nix ook zo op tegen. Maar Fleur, waarom naar de Tweede Kamer gaan als er in Noord-Holland nog zoveel werk te doen is. Wij weten nix eisen meer informatie van de provincie, vooral als het gaat om besteding van onze belastingcenten. Dus doe met ons en al die andere Noord-Hollanders mee en laat van je horen!"

Op oudjaarsdag werd ik gewezen op de website http://www.wijwetennix.nl/ Op die website was een filmpje te zien van de anonieme actiegroep Wij Weten Nix. Zij waren op 19 december binnengedrongen in een vergadering van GS en eisten meer te weten te komen van de uitgaven van GS. http://www.youtube.com/watch?v=gBP0AO761A8

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers reageerde via zijn weblog op de inval van de anonieme actiegroep:

"Het moet toch niet gekker worden. Gisterochtend tijdens onze vergadering van GS (die als altijd achter gesloten deuren plaatsvindt) viel een groepje actievoerder-achtige types de zaal binnen. Kennelijk niet gehinderd door de aanwezigheid van bodes en andere beveiligers in het provinciehuis, maar goed. (Zou dit bij Jan Peter cs in de Treveszaal ook wel eens gebeuren? I don't think so). Ze klaagden dat ze veel te weinig weten over de provincie en over hun belastinggeld (ik denk dat ze de opcenten bedoelen) en daar geen genoegen mee nemen. Mijn collega's schrokken volgens mij een beetje; we zijn het niet gewend dat we zo rechtstreeks door burgers worden toegesproken (als oud-wethouder van Amsterdam maakte ik dat veel vaker mee)."

Op de website van de anonieme actiegroep http://www.wijwetennix.nl/ was een forum gestart met enkele logs. Ook in die logs werd er door de actiegroep specifiek gedoeld op ondergetekende.

Op de provinciesite plaatste de anonieme actiegroep een bericht:

"De axiegroep WIJWETENNIX eist medewerking Provincie! Wat gaat ons dat wel niet kosten om de waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen te verbeteren? Als dat baggeren al zoveel kost… Wij willen duidelijkheid in de kosten die de Provincie maakt en welk aandeel daarvan door ons eenvoudige burgers moet worden opgebracht. Waar gaat ons geld eigenlijk naar toe! Wij eisen duidelijkheid van de Provincie. Maakt u zich ook zorgen? Bezoek dan onze site wijwetennix.nl en sluit je aan!"

Omdat hier duidelijk wordt gedoeld op de woonplaats van mijn adviseur Peter Siebelt (tevens auteur van het boek Sinistra; Politieke maffiosi op Haags, provinciaal en gemeentelijke niveau) en de hierboven geplaatste activiteiten van de actiegroep de nodige argwaan wekte, liet deze onderzoeken op wiens naam de website van de actiegroep geregistreerd stond. Dat was: M. Glas, Dreef 3, 2012 HR te Haarlem. Dit is het adres van het provinciehuis, van Gedeputeerde Staten. M. Glas is medewerker van de afdeling communicatie. Siebelt plaatste deze ontdekking op nieuwjaarsdag op verschillende internetsites waardoor de provincie op 2 januari de nodige telefoontjes kreeg. De provincie had niet verwacht dat ‘we' de actiegroep zo snel zouden ontmaskeren.

Op diezelfde dag sprak gedeputeerde Hooijmaijers vanuit een hydraulische lift een achttal 'actievoerders' via een megafoon toe. De actievoerders (inmiddels voor ons niet anoniem meer, maar geënsceneerd door GS) zouden op dat moment het provinciehuis bezetten.http://www.noord-holland.nl/thema/nieuws/actueel/Weet_jij_veel_waar_je_aan_betaalt.asp?thema=home&ComponentID=102792&SourcePageID=55867#102792

In de middag van 2 januari werd via een persbericht bekend gemaakt dat de anonieme actiegroep Wij Weten Nix een initiatief was van GS en dat hiermee de campagne ‘Weet Jij Veel' werd gestart. De website http://www.wijwetennix.nl/ werd grondig uit de geheugens van het internet verwijderd.

Vragen

  • Bent u met mij van mening dat het onacceptabel is dat GS via een anonieme actiegroep een Statenlid (tevens Kamerlid) benaderd en op de wijze zoals hierboven weergegeven misleid? Zo nee, waarom niet.
  • Waarom benaderde en misleidde GS in deze campagne vooral specifiek één Statenlid? Op welke wijze en wanneer hebt u besloten om dit te doen en belastinggeld hieraan te spenderen?
  • Wat heeft deze campagne de Noord-Hollandse belastingbetaler gekost?
  • Bent u bereid uw excuses aan te bieden voor uw handelen en dus voor de misleiding van een Statenlid? Zo nee, waarom niet?

Fleur Agema

Fractie Agema