China biedt Nederlandse bedrijven alle kansen voor groei, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 29 maart 2020
kalender

China biedt Nederlandse bedrijven alle kansen voor groei, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 20 november 2009
plaats Den Haag
aanwezigen L.M.L.H.A. (Loek) Hermans i, F. (Frank) Heemskerk i e.a.

China biedt Nederlandse bedrijven alle kansen voor groei

Staatssecretaris Heemskerk i (Economische Zaken/Buitenlandse Handel) brengt samen met een economische missie van veertig bedrijven van 15 tot en met 20 november 2009 een bezoek aan China. "De Chinese economie heeft de groei van voor de crisis weer opgepakt. Zij zijn op zoek naar kennis van producten die in Nederland aanwezig is, zoals logistiek, infrastructuur, duurzame energie, watermanagement en agricultuur. Om groei te blijven realiseren, biedt China alle kansen," aldus Heemskerk.

Heemskerk bezoekt tijdens de economische missie Beijing en Shanghai. Centraal staat echter de Bohai-regio (Bohai Economic Rim), met de steden Dalian, Jinan, Qingdao en Tianjin. Deze regio kent een bovengemiddelde economische groei en een grote verscheidenheid aan sectoren die goede kansen bieden aan Nederlandse ondernemers.

In Shanghai bezoekt de staatssecretaris het terrein van de Shanghai World Expo 2010. Nederland heeft tijdens de EXPO2010 het paviljoen Happy Street. Tijdens zijn bezoek aan China spreekt Heemskerk met verschillende Chinese bedrijven. Ook is hij aanwezig bij bijeenkomsten die zijn gericht op het aantrekken van Chinese investeringen in Nederland en het tot stand brengen van handelsrelaties tussen bedrijven uit beide landen. Verder zal Heemskerk ontmoeting hebben met verschillende Chinese functionarissen. Zo zal hij onder andere in Peking de Chinese minister voor Buitenlandse Handel Chen Deming ontmoeten.

De Nederlandse bedrijven staan tijdens de missie onder leiding van MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans. De bedrijven zijn actief in de sectoren energie en duurzaamheid, zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, logistiek, scheepvaart, architectuur en agribusiness. Naast bedrijven gaan ook de provincies Noord-Holland en Gelderland en Amsterdam mee.

Heemskerk ontving eind oktober een grote Chinese bedrijvendelegatie in Den Haag en van 29 november tot en met 2 december bezoekt een handels- en investeringsmissie van 160 deelnemers Nederland onder leiding van de Chinese vice-minister van Handel Qiu Hong.

De economische missie naar China vindt plaats in het kader van de Agenda Strategische Bedrijvenmissies. Heemskerk profileert Nederland in het buitenland door te focussen op voor Nederland belangrijke landen en sectoren. Eens per jaar staat één grote missie echter open voor alle Nederlandse sectoren. Eerder vonden dergelijke grote missie plaats naar India en Turkije. Nederland presenteert zich in het buitenland onder het motto 'Pioneers in international business'.

Meer informatie:

Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 72 56/06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl

Meer informatie over de economische betrekkingen tussen NL en China zijn te vinden http://www.evd.nl/


1.

Meer over...