Halve waarheden? Hoe het nieuws imago's kan maken en breken, Amsterdam

felix meritis
datum 30 november 2009 20:00 - 22:00
plaats Amsterdam
locatie Felix Meritis Toon locatie
aanwezigen G.D. (Guikje) Roethof i, A. (Bram) Peper i e.a.
organisatie Vereniging Nederlandse Debatcentra

Het nieuws moet betrouwbaar zijn, onbevooroordeeld en volledig. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de golven van emoties rond een bepaalde zaak oplaaien en de verslaggevers ons in real time op de hoogte houden. Hoe houden journalisten de principes van hoor en wederhoor overeind, terwijl de hype schreeuwt om personalisering van het nieuws en het schetsen van duidelijke conflicten? Hoe kunnen we voorkomen dat het nieuws de kant op gaat van reality tv?

De berichtgeving rond de neergang van de DSB-bank is een mooi voorbeeld. Deze bank had een bijzonder slechte reputatie, omdat een groot aantal klanten leende tegen zeer ongunstige voorwaarden. Na een oproep om je geld weg te halen bij DSB kwam de bank in de problemen. In de eindstrijd van DSB kantelde het beeld en groeide Scheringa uit tot een soort Robin Hood van West-Friesland. Hoe kon dit gebeuren?

Over deze vragen wordt gedebatteerd door onder anderen Marcel Gelauff (plv. hoofdredacteur NOS Nieuws), Otto Scholten (mediaonderzoeker Universiteit van Amsterdam), Annemarie Stordiau (directeur voorlichting Ministerie van Justitie), Klaas Wilting (woordvoerder DSB) en Xandra Schutte (hoofdredacteur Groene Amsterdammer). Moderator: Guikje Roethof (NOS Ombudsman). Met een inleiding door oud-minister Bram Peper.

Dit debat wordt georganiseerd door NOS Ombudsman en Felix Meritis.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Meer over...

1.

Documenten



2.

Meer over...