CPE: succes vraagt om meer

Met dank overgenomen van F. (Farshad) Bashir i, gepubliceerd op dinsdag 11 april 2006.

Het CPE, de wet om de jongeren aan de willekeur van het bedrijfsleven te onderwerpen, is van de tafel. Na de verwerping van de Europese Grondwet hebben de Fransen een tweede succes geboekt. De bonden hebben in tegenstelling tot het Franse parlement wel naar de mensen in het land geluisterd. Ze hebben juist de strijd georganiseerd en hebben met succes miljoenen mensen op de been gekregen en gehouden.

Hoewel de Franse regering hoopte dat de protesten in de loop van de tijd minder zouden worden, bleven de demonstranten doorgaan met het verdedigen van hun sociale verworvenheden. Pogingen om de demonstranten te criminaliseren strandden. Terwijl het geweld van een handjevol relschoppers uitgebreid in het zonnetje werd gezet, bleven miljoenen mensen doorgaan met hun protesten. Door zelf ordediensten op te stellen werden de relschoppers al snel uit de demonstraties gehouden. Door verbondenheid en solidariteit hebben de Fransen hun rechten verdedigd.

De Franse vakbonden hebben bewezen dat actievoerders nog altijd in staat zijn om hun rechten te verdedigen. Polderen had niet veel geholpen, dat had ongetwijfeld voor verdeeldheid tussen de demonstranten gezorgd en nu had er wellicht een afgezwakte CPE op de tafel gelegen. Nu de Franse wet naar de prullenbak verwezen is, zouden de actievoerders vanuit de defensieve houding moeten stappen. Het is tijd om het recht op te eisen om op 55 jarige leeftijd met pensioen te gaan. Het geld hierover kan daar weggehaald worden waar de winsten de pan uitrijzen. Tegelijkertijd zal ook minder werkloosheid zijn. De regering heeft genoeg sociale rechten afgepakt, nu is het tijd om sociale rechten op te eisen. Ook in Nederland.

Farshad Bashir

Bron: website Eurodusnie, 11 april 2006