Stop de Crisisdag, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 november 2009
plaats Den Haag
locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk 12 te Den Haag Toon locatie
aanwezigen M.J.A. (Maria) van der Hoeven i, F. (Frank) Heemskerk i e.a.

Minister van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk aanwezig bij Stop de crisisdag, georganiseerd door de Telegraaf. Deze dag presenteren ondernemers en politici hun oplossingen om de economische crisis te bestrijden. Na de speeches van de bewindslieden dialoog met de zaal.


1.

M.J.A. (Maria) van der Hoeven

Doortastende CDA-politica uit Maastricht, die een vooraanstaande rol speelde als vicefractievoorzitter en minister. Begon haar loopbaan als lerares en was later directeur van het technologiecentrum Limburg. In Maastricht was zij raadslid en daarna elf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA. In de Tweede Kamer hield zij zich onder meer bezig met bestuurlijke organisatie en voortgezet onderwijs. Dong enkele keren vergeefs naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer, maar was wel ondervoorzitter. Als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de kabinetten-Balkenende I-III zette zij zich in voor grotere beleidsvrijheid voor scholen, terugdringing van regeldruk en het tegengaan van schooluitval. Tijdens haar ministerschap van Economische Zaken in het kabinet-Balkenende IV i werd het thema energietransitie actueel. In 2011-2015 was zij executive director van het Internationaal Energie Agentschap.

2.

F. (Frank) Heemskerk

Uit het bankwezen afkomstige PvdA-politicus (een krant betitelde hem als 'rode bankier'), die als Tweede Kamerlid belangrijke onderwerpen in zijn portefeuille had. Zo was hij één van de woordvoerders bij de behandeling van de wetsvoorstellen over het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekering. Verder hield hij zich bezig met economische zaken (markt en overheid). In het kabinet-Balkenende IV i was hij als staatssecretaris van Economische Zaken verantwoordelijk voor onder meer exportbeleid, consumentenbeleid en ondernemerschap. Hij was voor hij Kamerlid werd vicepresident Institutional Servicing Midden-Oosten van ABN AMRO Asset Management. In 2011-2013 bestuurder van Royal Haskoning en daarna bewindvoerder namens Nederland bij de Wereldbank in Washington tot eind 2018.

3.

Meer over...