ZininEuropa.nl succesvol gelanceerd!

Met dank overgenomen van M.H.A. (Tineke) Strik i, gepubliceerd op woensdag 3 december 2008.

Den Haag, 3 december 2008 - Tineke Strik, sinds 2007 lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks, stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen. Vandaag maakt ze dat bekend door haar campagnewebsite www.zinineuropa.nl, te lanceren. Strik houdt zich als senator intensief bezig met Europees beleid. Ook is ze als lid van de Nederlandse delegatie actief in de Assemblee van de Raad van Europa.

Tineke Strik heeft zeer ruime bestuurlijke en politieke ervaring. Zo was ze wethouder van Wageningen en fractiemedewerker in de Tweede Kamer. De Europese besluitvorming is haar vertrouwd, omdat ze vanuit het Ministerie van Justitie de onderhandelingen in Brussel voorbereidde op het terrein van justitie en politie. Momenteel promoveert ze op Europees asiel en migratiebeleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kandidaat-lijsttrekker Tineke Strik: "In het Europees Parlement wil ik werken aan effectieve klimaatmaatregelen, sterke burgerrechten voor iedereen en een humaan asiel- en migratiebeleid. De positie van het Europarlement is sterker dan ooit, nu het medewetgever wordt op het gebied van justitie en politie. Dat wil ik uitbuiten door bij te dragen aan wetgeving die gelijke behandeling en een goede rechtsbescherming waarborgt. Het stokje van Kathalijne Buitenweg neem ik graag over".

Ook wil Strik meer mensen bij Europa betrekken: "Mensen moeten het gevoel krijgen dat Europa van hen is en niet van regeringsleiders. Als Europarlementariër wil ik de Europese besluitvorming zo transparant mogelijk maken en ingewikkelde zaken eenvoudig uitleggen door te laten zien wat er op het spel staat en welke keuzes er zijn. Ook tijdens de verkiezingscampagne. Ik heb er ontzettend veel zin in. Mijn slogan is niet voor niets ‘Zin in Europa!’ "

Tof Thissen, fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer: "Het zou geweldig zijn als Tineke haar politieke ervaring en enthousiasme zou inzetten om Europa socialer, groener en rechtvaardiger te maken. Als lijsttrekker en fractievoorzitster is zij de juiste persoon op de juiste plaats!"

Strik kan rekenen op brede steun. Op haar website spreken ondermeer strafrechtadvocate Britta Böhler en voormalig minister Klaas de Vries lovende woorden over de politica.

De huidige Europarlementariërs van GroenLinks Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk zwaaien juni 2009 na tien succesvolle jaren af. Tussen 12 januari en 2 februari kiezen de leden van GroenLinks de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen via een referendum.