Conceptprogramma en kandidatenlijst gepresenteerd

Met dank overgenomen van M.H.A. (Tineke) Strik i, gepubliceerd op zaterdag 6 december 2008.

Vandaag was ik in Utrecht, waar Groenlinks het ontwerp-verkiezingsprogramma en de concept-kandidatenlijst voor de Europees Parlementsverkiezingen van 4 juni 2009 presenteerde.

Het programma met als titel ‘Nieuwe energie voor Europa' werd met verve gepresenteerd door oud-Kamerlid Arie van den Brand. Voor mij als mede-auteur bevatte het het verhaal inhoudelijk geen verrassingen, maar het was toch inspirerend om een samenvatting van het geheel zo gepresenteerd te krijgen. De samenhang tussen de hoofdstukken komt helder over, en dat past goed bij onze boodschap dat een duurzaam Europa vraagt om een integraal beleid. Na een lang en intensief proces ben ik erg tevreden met het resultaat, dat ongetwijfeld door het GroenLinks congres met moties en amendementen verder wordt verbeterd.

Natuurlijk ben ik erg blij met het positieve advies van de kandidatencommissie voor het lijsttrekkerschap. Ik ben een van de drie kandidaten met zo'n advies. Aangezien nog twee kandidaten graag lijstrekker willen worden, gaan we met zijn vijven in een referendum dingen naar het lijsttrekkerschap. De leden van GroenLinks kunnen tussen 12 januari en 2 februari hun keuze bepalen.

Hieronder mijn aanbeveling:

Tineke Strik (47), Oosterbeek.

Tineke is lid van de Eerste Kamerfractie en werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit. Tineke heeft voor de partij meerdere functies succesvol vervuld. Zij is een kandidaat met politieke ervaring en met kennis van zaken die zij graag wil inzetten voor haar passie: Europa. Als fractievoorzitter van de Eurofractie wil ze zich inspannen voor een nauwe samenwerking met de landelijke GroenLinks-fracties en de verschillende partijgeledingen.

Tineke heeft statuur en straalt, mede door haar ruime politieke ervaring, gezag en (zelf)vertrouwen uit. Ze is bovendien goed thuis in de onderwerpen die op Europees niveau spelen en is toegankelijk voor een breder publiek. Tineke is een generalist met een specialisatie op het gebied van burgerrechten en migratie.

De commissie acht haar geschikt voor het lijsttrekkerschap.

Nu na vandaag alle adviezen bekend zijn, kunnen we onszelf tot aan het referendum echt presenteren. Ik heb er ontzettend veel zin in!