The Big Ask

Met dank overgenomen van M.H.A. (Tineke) Strik i, gepubliceerd op maandag 8 december 2008.

Vorige week presenteerden Nick Balthazar en ‘Friends of the Earth’ hun klimaatclip “Big Ask” in het Vlaamse federale parlement. De clip, deze zomer gemaakt in Oostende met meer dan 6.000 figuranten, roept politici op om voor een “klimaatwet” te stemmen.

Het is werkelijk een prachtig filmpje.

De hartenkreet kreeg veel politieke bijval, van zowel regeringspartijen als oppositie. Vera Dua en Bart Staes (Groen!) riepen op om over de partijgrenzen heen werk te maken van een klimaatwet. Volgens Bart Staes en de overige aanwezige Europarlementsleden heeft België ook de belangrijke verantwoordelijkheid om op Europees niveau het voortouw te nemen.

De Vlaamse Minister voor klimaat en energie Paul Magnette gaf in de parlementaire commissie klimaat te kennen voorstander te zijn van een duidelijk wettelijk kader om de emissies terug te dringen, en hierover het debat te willen openen begin 2009. Hopelijk is dat ook zijn inzet in Poznan, waar de voorbereidingen zijn gestart van een ambitieuze opvolging van het Kyoto-Protocol. De terugtrekkende bewegingen van een aantal lidstaten, die zich nota bene verschuilen achter de kredietcrisis, doen vrezen voor een gebrekkig Europees standpunt. The Big Ask laat zien dat de Europeanen zelf schreeuwen om een radicale verandering. Nu de 'grote mannen in pakken' nog....

Kijk voor meer informatie op de website van The Big Ask.