Enthousiaste aftrap in Groningen

Met dank overgenomen van M.H.A. (Tineke) Strik i, gepubliceerd op vrijdag 12 december 2008.

Gisteravond in Groningen het eerste debat tussen de GroenLinkse kandidaten voor het Europees Parlement. De kandidaten waren goed vertegenwoordigt: vier van de vijf lijsttrekkerskandidaten waren aanwezig en Niels presenteerde zich vanuit Poznan. Maar ook Marije Cornelissen was als kandidaat voor blok 2 aangeschoven.

De Groningse leden hadden meer vragen dan er tijd was, en alle onderwerpen passeerden de revue: hoe gaan we de mensenrechtenschendingen door Israël beëindigen, hoe krijgen we Europeanen zo ver dat ze hun footprint verkleinen, welke onderwerpen zou Europa zich niet mee moeten bemoeien, wat vinden we van een Europese militaire macht etc. etc.

Veel hoe vragen. De vergezichten en visies vonden de leden minder interessant dan de vraag wat wij concreet denken te gaan bereiken, en vooral, hoe. Het past bij de nuchtere Groningers, maar ik denk dat ze daar niet alleen in staan. Aan ons de taak leden ervan te overtuigen dat we daar de goede ideeën voor hebben en dat we daar in Brussel draagvlak voor krijgen.

Het is leuk en leerzaam om de verschillende presentaties naast elkaar te zien. Wij verschillen niet erg inhoudelijk van mening, zoals Monasch en Berman in de PvdA debatten dat wel doen. Voor ons komt het er dus op aan te laten zien dat wij ons programma kunnen omzetten in klinkende resultaten.

Ook daar gingen de vragen over: hoe gaan jullie die ideeën verkopen, hoe gaan jullie er een grote fractie van maken? Het scherpt ons allemaal, dat vuur aan de schenen. En ik wed dat dat ook voor onze leden geldt. Zo zet deze campagne ons allemaal aan tot nadenken en debatteren over Europa. En dan wordt Europa vanzelf al meer van ons!

Bij de kandidaten waren de vrouwen goed vertegenwoordigd, maar onder het publiek was dat veel minder het geval. Zou Europa meer een mannenissue zijn? Ik mag hopen van niet, vrouwen hebben natuurlijk net zo veel, of misschien nog meer te winnen bij een groen, sociaal en rechtvaardig Europa. Dus vrouwen, ik hoop ook op jullie actieve deelname de komende debatten!