Europa-route: inderdaad een schande

Met dank overgenomen van M.H.A. (Tineke) Strik i, gepubliceerd op zondag 25 januari 2009.

Dinsdag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de Europa-route. Een term die tot de verbeelding spreekt, zeker tot die van mij als kandidaat lijsttrekker. Wat voor onvrede schuilt er achter deze naam? De heren en dames politici doelen op Nederlanders die een verzoek indienen om hun gezinsleden van buiten de Europese Unie te laten overkomen. Dat verzoek dienen ze niet in Nederland in, maar in Antwerpen, Oberhausen of welke willekeurige plaats in de Europese Unie. Waarom doen ze dat?

Als ze in Nederland om gezinshereniging verzoeken, vallen ze onder de strenge Verdonknormen: Nederlands taalexamen op de ambassade en 120 procent van het minimumloon verdienen. Dat is niet voor iedereen te doen, als je deeltijd werkt bijvoorbeeld of als laag opgeleide aan het minimumloon gebonden bent. Albayrak heeft niets aan die strengheid afgedaan, en praktisch de hele Kamer steunt haar daarin. Verhuizen ze echter naar een andere lidstaat van de Unie, dan vallen ze onder de veel soepeler Unie-regels voor gezinshereniging. Zo kunnen ook Duitsers in Nederland komen wonen om hun Turkse of Argentijnse partner gemakkelijker te laten overkomen.

Vooral Denen en Nederlanders ontvluchten hun eigen land hiervoor, omdat deze twee lidstaten verreweg de strengste regels hanteren. Er is een heuse multiculturele Deense gemeenschap in Zweden, onderaan de brug met Denemarken. Maar wordt er schande gesproken van het feit dat mensen in hun eigen land niet met hun gezin kunnen wonen? Nee, politici schreeuwen moord en brand over misbruik, fraude. Meesmuilend spreken ze van de ‘Europa-route’.

De wereld op zijn kop. Laten we eens naar de oorzaak kijken: het is idioot dat burgers van een lidstaat in hun eigen land strenger worden behandeld dan als ze gaan migreren binnen de Unie. Laten we de gezinsherenigingsregels voor migranten en eigen onderdanen op het niveau van Unieburgers brengen. Dus recht op gezinshereniging zonder onzinnige en nodeloze drempels. Dan los je het probleem op de enige rechtvaardige manier op. Ben benieuwd wie dat oppert dinsdag in de Kamer.