The End of the Line: een (zee-)duivelsdilemma

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 2 december 2009
aanwezigen D. (Duco) Hoogland i e.a.
organisatie Het portaal

Film en Debat over het eten van vis

Moeten we nu vis eten of juist niet? "Eet twee keer per week vis" adviseert het Voedingscentrum. "Er zwemt straks geen enkele vis meer in de oceaan!" voorspellen wetenschappers. Een onmogelijke spagaat? Of is er een duurzame oplossing. En wie is daarvoor dan verantwoordelijk?

Debat

Onder leiding van Duco Hoogland discussieerde op 2 december 2009 het filmpubliek in Filmhuis Den Haag naar aanleiding van de documentaire The End of the Line met speciale gasten over het eten van vis en ieders verantwoordelijkheid voor een duurzaam alternatief. Speciale gasten waren: Carel Drijver, hoofd oceanen en kusten van het Wereld Natuur Fonds, Corné van Dooren, kennisspecialist voedselkwaliteit van het Voedingscentrum, Ron Koks, inkoper vis van Sligro Food Group en Nathalie Steins, commercieel manager Marine Stewardship Councel Nederland.

The End of the Line

The End of the Line gaat over de kwetsbaarheid van onze zeeën en oceanen als ecosysteem. Het laat zien wat de gevolgen zijn van overbevissing op de visstanden. De makers leggen de verantwoordelijkheid bij een viertal partijen: de onnozele consument die niet nadenkt over de gevolgen, de achteloze politicus die de adviezen van de wetenschappers in de wind slaat, de gewetenloze visser die de quota aan z'n laars lapt en de besluiteloze visindustrie die te langzaam reageert om een ramp te voorkomen.

Mare Liberum

Filmhuis Den Haag vertoonde The End of the Line in het kader van de viering van het MARE LIBERUM 1609-2009. Den Haag vierde hiermee het feit dat Hugo de Groot zijn Mare Liberum in Den Haag schreef, de stad die zich nu internationale stad van recht en vrede mag noemen. De viering vond plaats in de periode van 16 september tot 11 december 2009.


1.

Meer over...