21 okt 2009

Met dank overgenomen van A.J. (Arend Jan) Boekestijn i, gepubliceerd op woensdag 21 oktober 2009.

Het schijnt nu al enorm storm te lopen die lezing op 12 november. Ik zou maar gauw kaartjes bestellen. Ze zijn nog gratis ook. Zie:

DONDERDAG 12 november 20.30 uur De Balie, Amsterdam

 

Waarom ontwikkelingshulp vaak niet kan werken

Toegang is gratis, reserveren aanbevolen.

VVD Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn is groot fan van Nobelprijswinnaar in de economie, Douglas North. Net zoals North in zijn boek Violence and Social Orders komt Boekestijn tot de conclusie dat veel samenlevingen gebaseerd zijn op afspraken tussen elites met geweldbeheersing als doel. Dit zijn zogenoemde beperkte toegang maatschappijen.

 
 

Deze elites moet je geen begrotingssteun geven, aldus Boekestijn. Het is een illusie dat ze democratischer zullen worden. Steun aan het maatschappelijk middenveld haalt bovendien niet veel uit. Wat voor ons, open toegang maatschappijen, werkt, werkt voor beperkte toegang maatschappijen regelmatig averechts.

In december publiceert Boekestijn zijn ideeën bij uitgeverij Aspekt onder de titel De prijs van een slecht geweten maar eerst legt hij zijn theorie uit in De Balie. Hij gaat in debat met o.a. Peter van Lieshout, die het onderzoek van de WRR leidt naar het nut en noodzaak van ontwikkelingssamenwerking. O.l.v. Isolde Hallensleben.

 
 

bestel kaarten

De Balie is gevestigd in het voormalig kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, iets terzijde van het Leidseplein.

 
   
 

adres

De Balie

Kleine-Gartmanplantsoen 10

1017 RR Amsterdam

ov

Halte Leidseplein:

Tram 1, 2, 5, 7 en 10.

Nachtbus 351, 352, 353, 354, 356 en 358

nb

De Balie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers

E-adres

algemeen: balie@balie.nl

overige informatie

(geen reserveringen)

020 55 35 151

fax: 020 55 35 155