DSB Bank failliet

Met dank overgenomen van P.J.M.G. (Elly) Blanksma-van den Heuvel i, gepubliceerd op dinsdag 20 oktober 2009.

De dsb bank failliet. Betreurenswaardig maar onvermijdelijk.

Ondanks herhaalde pogingen om de bank alsnog te redden blijkt faillissement onafwendbaar. Voor medewerkers en klanten bijzonder pijnlijk en ingrijpend. Voor alle betrokkenen hopen we dat snel duidelijkheid komt. Vragen over betaalrekeningen, spaargelden, hypotheken, verzekeringen en alle ander bankzaken moeten met de grootste prioriteit behandeld worden. Alles moet ingang gezet worden voor een snelle afwikkeling. Het depositogarantiestelsel moet per direct ingaan. Voor de Kerst moet iedereen tot 100.000 euro zijn spaargeld weer terug hebben.

Bij een faillissement wordt ook bekeken of onderdelen van de bank kunnen worden doorverkocht. Wij hopen dat als delen van de bank kunnen worden verkocht dat zoveel als mogelijk met behoud van werkgelegenheid gepaard gaat. Naar verluid worden nu per direct ruim 1300 personeelsleden ontslagen. Dit heeft niet alleen veel impact op deze mensen en hun gezinnen maar zeker ook voor de hele regio. Voor iedereen een moeilijke tijd. Ik roep dan ook alle partijen op om met voortvarendheid de arbeidsbemiddeling op te starten. Zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen moet inzet zijn. Economisch gezien is dit een drama voor de provincie Noord Holland. De impact op het bedrijfsleven is enorm. We moeten met elkaar, centrale en decentrale overheid, bezien hoe we de economische bedrijvigheid in de provincie weer een positieve impuls kunnen geven.

Dirk Scheringa geeft toe dat er zaken binnen zijn bedrijf niet goed gegaan zijn. Daar maakt hij excuses voor. Maar met deze excuses heeft hij de bank niet meer kunnen redden. Een Lakeman die door zijn oproep een complete bankrun veroorzaakt geeft de DSB bank een zet in de verkeerde richting. Verwerpelijk. Vele reddingspogingen worden onder de loep genomen maar een levensvatbaar scenario rolt daar niet meer uit. Ook voor het CDA is het belangrijk dat overheidssteun alleen dan gegeven wordt als het risico voor de belastingbetaler om er voor op te draaien minimaal is. Deze garantie kan niet worden gegeven.

Of daarmee de kous dan af is wat het CDA betreft? Nee. Vele vragen resteren. Had eerder ingegrepen moeten worden, de rol van de toezichthouders, het ministerie van Financiën maar ook van de DSB zelf. Hebben de bestuurders van de bank wel voldoende geanticipeerd op ontwikkelingen? Is er bewust gelekt om de bank geen enkele kans meer te geven? Allemaal vragen die om opheldering schreeuwen. De vier onderzoeken die nu in gang worden gezet moeten voor ons de antwoorden geven. Een objectief, onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardige oordeel staat voor ons bovenaan. Dan zal veel duidelijk zijn en krijgt de schuldvraag richting. Voor de Kerst moet wat ons betreft alles klip en klaar afgerond zijn.

Voor de komende tijd is sterkte gewenst voor alle betrokkenen en wijsheid voor al diegene die essentiële beslissingen moeten nemen in dit gecompliceerd DSB dossier.