Hete herfst

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2009.

Het zou wel eens een hete herfst kunnen worden. Nee, dat heeft niets te maken met de temperatuurverhoging als gevolg van klimaatverandering. Ook daarover hebben we

afgelopen week gedebatteerd. Maar dat was eigenlijk een nogal tam en technisch debat. Dat is op zich trouwens ook een goed teken: er is behoorlijk brede steun voor de inzet van het kabinet om de top die later dit jaar in Kopenhagen is gepland, te laten slagen.

De verwachting van een hete herfst heeft meer te maken met sociale protesten tegen de plannen om de AOW-leeftijd te verhogen. Daar gaan nu eindelijk besluiten over verhoging van de leeftijd van 65 naar 67 vallen, die mijns inziens ook echt onvermijdelijk zijn. Even onvermijdelijk als de leeftijdverhoging zelf, zullen ook wel de demonstraties en acties zijn die dit soort pijnlijke ingrepen oproepen.

Vanavond was er echter een andere demonstratie die mij enige tijd ‘gevangen’ hield in het kamergebouw. Boze krakers spuiden hun ongenoegen over de anti-kraakwet. De orde van de vergadering werd met gejoel verstoord, de uitgang van de parkeergarage onder het kamergebouw werd geblokkeerd. Typisch de anarchistische trekjes die tot in de wortels van de kraakbeweging zitten. Bij de stemming vanavond heb ik met volle overtuiging mijn hand opgestoken voor de anti-kraakwet. Bravo voor de initiatiefnemers en verdedigers: de kamerleden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg. En nu de Eerste Kamer nog!

Jammer dat veel geschreeuw altijd zoveel media-aandacht oplevert. Ik was vanmiddag bij een overleg over de binnenvaart waar ik graag meer de focus op had gezien. Dan hebben we het over een sector waar de economische crisis buitengewoon hard neerslaat. Gelukkig wordt er door de brancheorganisaties en vanuit de overheid hard aan gewerkt om deze bedrijven te steunen in deze moeilijke tijd. Eerlijk gezegd leef ik veel meer mee met die stillere werkers in de binnenvaart en hun gezinnen, dan met de schreeuwerige krakers op het Binnenhof.

En dan is het nu tijd voor een weekje herfstreces!