Minister Van der Hoeven naar Algerije

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 11 januari 2010
aanwezigen M.J.A. (Maria) van der Hoeven i e.a.

De minister bezoekt het land - dat belangrijk is voor de voorzieningszekerheid op energiegebied - op 10 en 11 januari 2009.

Het bezoek staat in het teken van het verder bevorderen van de goede economische relatie van Nederland met Algerije. Een belangrijk element daarin is de samenwerking op energiegebied, in het bijzonder in het licht van de ambitie van minister Van der Hoeven om Nederland tot de gasrotonde van Noordwest Europa te maken. Algerije is met Saoedi Arabië, Rusland en Kazachstan een prioriteitsland als het gaat om de voorzieningszekerheid op energiegebied. In dit kader reizen ook enkele CEO's van Nederlandse energiebedrijven zoals Essent, Eneco,en 4Gas en de directeur van Gate BV naar Algerije af.

Algerije heeft aanzienlijke olie- en gasreserves. De bewezen olievoorraad bedraagt ruim 11 miljard barrel en de verwachting is dat door actieve exploratie de komende jaren nog aanmerkelijke hoeveelheden gevonden kunnen worden. Met een bewezen gasreserve van meer dan 4300 miljard kubieke meter bezet Algerije de achtste plek op de wereldranglijst.

Minister Van der Hoeven zal tijdens haar werkbezoek bilateraal overleg voeren met energieminister Khelil. Samen met de CEO's van Nederlandse energiebedrijven zal zij ook een bespreking hebben met de top van het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach. Daarnaast zal de minister overleg voeren met minister Rachid Benaissa van Landbouw en minister Sellal van Water. Ook zal minister Van der Hoeven de Algerijnse ondernersorganisatie Forum des Chefs d 'Entreprises toespreken.


1.

Meer over...