Vincent van Gogh - De Brieven, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 13 oktober 2009 16:00 - 18:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27 Toon locatie
aanwezigen J.L.A. (Leo) Jansen i e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

In samenwerking met Amsterdam University Press

dinsdag 13 oktober 2009, 16:00 - 18:00 uur

De sprekers

Aanmelden

Redacteuren Hans Luijten en Leo Jansen, beide onderzoeker bij het Van Gogh Museum, geven tijdens dit symposium tekst, beeld en uitleg bij de uigave en vertellen hoe zo'n monumentaal project tot stand is gekomen. Het gesprek wordt geleid door Robert Verhoogt (Directie Cultureel Erfgoed van het Ministerie OCW).

Gedurende vijftien jaar werkten het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Huygens Instituut in Den Haag aan deze nieuwe wetenschappelijke teksteditie van de brieven van Van Gogh.

De sprekers

Hans Luijten studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en was tien jaar docent in de Literatuur van de Renaissance en het Classicisme aan deze universiteit. Hij schreef artikelen over de zeventiende-eeuwse literatuur en over Vincent van Gogh, maakte een bloemlezing van Nederlandse emblemen, en werkte als beeldredacteur voor diverse boeken. Hij is sinds 1994 een van de redacteuren van het Van Gogh Brievenproject - in 2007 publiceerde hij het boekje Van Gogh en de liefde.

Leo Jansen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht, met als specialisaties negentiende- en twintigste-eeuwse letterkunde, en editiewetenschap. Hij promoveerde in 1996 op een historisch-kritische uitgave van het poëtisch drieluik Wiekslag om de kim van de Vlaamse symbolistische dichter Karel van de Woestijne. Sinds 1994 is hij een van de redacteuren van het Van Gogh Brievenproject en hij was (mede)bezorger van verscheidene andere briefwisselingen, waaronder Kort geluk. De briefwisseling tussen Theo van Gogh en Jo Bonger (1999). Sinds december 2005 is hij conservator schilderijen in het Van Gogh Museum.

Dr. mr. Robert Verhoogt is beleidsmedewerker bij de Directie Cultureel Erfgoed van het Ministerie OCW en publiceerde eerder over Jozef Israels, Vincent van Gogh en Nederlandse kunst van de Romantiek. In 2007 verscheen bij Amsterdam University Press van zijn hand Art in Reproduction, Nineteenth-Century Prints after Lawrence Alma-Tadema, Jozef Israëls and Ary Scheffer over de cultuurhistorische betekenis van kunstreproductie in de negentiende-eeuwse kunstwereld.

Aanmelden

Toegang tot alle activiteiten is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via het inschrijfformulier. 

Via onderstaande link AANMELDEN kunt u zich direct inschrijven.

Verwijzingen

AANMELDEN

www.spui25.nl

Locatie

Spui 25-27

1012 WX  Amsterdam

Bron: Organisatie SPUI25


1.

Meer over...