Richtlijn 2008/61 - Voorwaarden waaronder bepaalde in de bijlagen I tot en met V bij Richtlijn 2000/29/EG vermelde schadelijke organismen, planten, plantaardige producten en andere materialen voor proefnemingen of wetenschappelijke doeleinden en voor selectiewerkzaamheden in de EG of in bepaalde beschermde gebieden daarvan mogen worden binnengebracht of naar een andere plaats overgebracht

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn was geldig van 8 juli 2008 tot 13 december 2019 en moest uiterlijk op 1 februari 1996 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn 2008/61/EG van de Commissie van 17 juni 2008 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder bepaalde in de bijlagen I tot en met V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad vermelde schadelijke organismen, planten, plantaardige producten en andere materialen voor proefnemingen of wetenschappelijke doeleinden en voor selectiewerkzaamheden in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan mogen worden binnengebracht of naar een andere plaats overgebracht (Gecodificeerde versie)

officiële Engelstalige titel

Commission Directive 2008/61/EC of 17 June 2008 establishing the conditions under which certain harmful organisms, plants, plant products and other objects listed in Annexes I to V to Council Directive 2000/29/EC may be introduced into or moved within the Community or certain protected zones thereof, for trial or scientific purposes and for work on varietal selections (Codified version)
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2008/61
Celex-nummer i 32008L0061

3.

Key dates

Document 17-06-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 18-06-2008; Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 055,OJ L 158, 18.6.2008
Inwerkingtreding 08-07-2008; in werking datum publicatie + 20 zie art 6
Einde geldigheid 13-12-2019; opgeheven door 32019R0829
Omzetting 01-02-1996; ten laatste zie art. 5

4.

Wettekst

18.6.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 158/41

 

RICHTLIJN 2008/61/EG VAN DE COMMISSIE

van 17 juni 2008

tot vaststelling van de voorwaarden waaronder bepaalde in de bijlagen I tot en met V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad vermelde schadelijke organismen, planten, plantaardige producten en andere materialen voor proefnemingen of wetenschappelijke doeleinden en voor selectiewerkzaamheden in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan mogen worden binnengebracht of naar een andere plaats overgebracht

(Gecodificeerde versie)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en plantaardige producten schadelijke organismen (1), en met name op artikel 3, lid 8, artikel 4, lid 5, artikel 5, lid 5, en artikel 13 ter, lid 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 95/44/EG van de Commissie van 26 juli 1995 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder bepaalde in de bijlagen I tot en met V bij Richtlijn 77/93/EEG van de Raad vermelde schadelijke organismen, planten, plantaardige producten en andere materialen voor proefnemingen of wetenschappelijke doeleinden en voor selectiewerkzaamheden in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan mogen worden binnengebracht of naar een andere plaats overgebracht (2) is ingrijpend gewijzigd (3). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze richtlijn te worden overgegaan.

 

(2)

Het is op grond van Richtlijn 2000/29/EG verboden, de in de bijlagen I en II bij die richtlijn genoemde schadelijke organismen geïsoleerd of samen met de overeenkomstige, in bijlage II bij die richtlijn vermelde planten of plantaardige producten in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan binnen te brengen of daarbinnen naar een andere plaats over te brengen.

 

(3)

Het is op grond van Richtlijn 2000/29/EG verboden, de in de bijlage III bij die richtlijn genoemde planten, plantaardige producten en andere materialen in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan binnen te brengen.

 

(4)

De in bijlage IV bij Richtlijn 2000/29/EG vermelde planten, plantaardige producten en andere materialen mogen alleen in de Gemeenschap of in bepaalde beschermde gebieden daarvan worden binnengebracht of naar een andere plaats overgebracht als aan de overeenkomstige in die bijlage aangegeven bijzondere eisen is voldaan.

 

(5)

De in bijlage V, deel B, bij Richtlijn 2000/29/EG vermelde planten, plantaardige producten en andere materialen uit derde landen mogen alleen in de Gemeenschap worden binnengebracht als zij voldoen aan de in die richtlijn vastgestelde normen en eisen, vergezeld gaan van een officieel fytosanitair certificaat waaruit blijkt dat aan alle voorwaarden is voldaan, en bovendien bij een officiële inspectie is onderzocht of zij aan de voorschriften beantwoorden.

 

(6)

Evenwel is in artikel 3, lid 8, artikel 4, lid 5, artikel 5, lid 5, en artikel 13 ter, lid 4, van Richtlijn 2000/29/EG bepaald dat als deze schadelijke organismen, planten, plantaardige producten en andere materialen voor proefnemingen of wetenschappelijke doeleinden en voor selectiewerkzaamheden worden binnengebracht en naar een andere plaats overgebracht, deze voorschriften niet van toepassing zijn, mits aan op communautair niveau vast te stellen voorwaarden wordt voldaan.

 

(7)

Daarom moet worden bepaald aan welke voorwaarden bij het binnenbrengen of naar een andere plaats overbrengen van dergelijk materiaal moet worden voldaan om te voorkomen dat schadelijke organismen zich kunnen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.