Besluit 2008/324 - Deskundigengroep Platform voor elektronische bewaring van gegevens voor het voorkomen, onderzoeken, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig tot 31 december 2012 en moest uiterlijk op 23 april 2008 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2008/324/EG: Besluit van de Commissie van 25 maart 2008 tot oprichting van de deskundigengroep Platform voor elektronische bewaring van gegevens voor het voorkomen, onderzoeken, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit

officiële Engelstalige titel

2008/324/EC: Commission Decision of 25 March 2008 setting up the Platform on Electronic Data Retention for the Investigation, Detection and Prosecution of Serious Crime group of experts
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2008/324
Celex-nummer i 32008D0324

3.

Key dates

Document 25-03-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 23-04-2008; Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 047,OJ L 111, 23.4.2008
Inwerkingtreding 23-04-2008; van kracht datum publicatie zie art 7
Einde geldigheid 31-12-2012; zie art. 7

4.

Wettekst

23.4.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 111/11

 

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 25 maart 2008

tot oprichting van de deskundigengroep „Platform voor elektronische bewaring van gegevens voor het voorkomen, onderzoeken, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit”

(2008/324/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 2006/24/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 betreffende de bewaring van gegevens die zijn gegenereerd of verwerkt in verband met het aanbieden van openbaar beschikbare elektronische communicatiediensten of van openbare communicatienetwerken (1) (hierna „de richtlijn gegevensbewaring” genoemd) heeft tot doel een harmonisatie tot stand te brengen van de nationale bepalingen van de lidstaten waarbij aan aanbieders van openbaar beschikbare elektronischecommunicatiediensten of een openbaar communicatienetwerk verplichtingen worden opgelegd inzake het bewaren van bepaalde gegevens die door hen worden gegenereerd of verwerkt, teneinde te garanderen dat die gegevens beschikbaar zijn voor het onderzoeken, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit.

 

(2)

De considerans van de richtlijn gegevensbewaring bepaalt dat de elektronischecommunicatietechnologie in snel tempo evolueert en dat de legitieme behoeften van de bevoegde autoriteiten mee-evolueren. Om op alle gebieden die met de bewaring van persoonsgegevens verband houden, advies in te winnen en de uitwisseling van goede werkmethoden te bevorderen, is de Commissie voornemens een groep in het leven te roepen bestaande uit nationale wetshandhavingsinstanties, groeperingen uit de sector elektronische communicatie, vertegenwoordigers van het Europees Parlement en gegevensbeschermingsautoriteiten, met inbegrip van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming.

 

(3)

Artikel 14 van de richtlijn gegevensbewaring bepaalt dat de Commissie uiterlijk op 15 september 2010 aan het Europees Parlement en de Raad een evaluatieverslag uitbrengt over de toepassing van deze richtlijn en de weerslag ervan op de marktdeelnemers en de consumenten, daarbij rekening houdend met verdere ontwikkelingen in elektronischecommunicatietechnologie en de statistische informatie die aan de Commissie wordt verstrekt over de bewaring van gegevens. Deze beoordeling moet helpen na te gaan of het nodig is de bepalingen van de richtlijn gegevensbewaring aan te passen, in het bijzonder wat betreft de lijst van gegevens in artikel 5 en de in artikel 6 vastgestelde bewaringstermijnen.

 

(4)

Op 10 februari 2006 hebben de Raad en de Commissie een gezamenlijke verklaring ingediend betreffende de evaluatie van de richtlijn gegevensbewaring. Daarin werd vastgesteld dat de Commissie de betrokken partijen regelmatig zou uitnodigen voor evaluatievergaderingen met het oog op de uitwisseling van informatie over de technologische ontwikkelingen, de kosten en de doeltreffendheid van de toepassing van de richtlijn. De gezamenlijke verklaring bepaalt dat de lidstaten daarbij wordt verzocht de partners hun ervaringen met de uitvoering van de richtlijn mee te delen en informatie over goede werkmethoden uit te wisselen. De gezamenlijke verklaring bepaalt voorts dat op grond van dit overleg „de Commissie [zal] overwegen de nodige voorstellen in te dienen, mede rekening houdend met de moeilijkheden die de lidstaten eventueel hebben ondervonden met de technische en de praktische uitvoering van de richtlijn, met name de toepassing ervan op de van e-mail over het internet en internettelefonie afkomstige gegevens”.

 

(5)

Om de hierboven vermelde redenen is het nodig een deskundigengroep op het gebied van gegevensbewaring op te richten die is samengesteld uit de in overweging 14 van de richtlijn gegevensbewaring bedoelde betrokken...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.