Besluit 2003/752 - Technische specificaties van de Europese ziekteverzekeringskaart (Voor de EER en de overeenkomst EU/Zwitserland relevante tekst.)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 27 oktober 2003 gepubliceerd en is op 18 juni 2003 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2003/752/EG: Besluit nr. 190 van 18 juni 2003 betreffende de technische specificaties van de Europese ziekteverzekeringskaart (Voor de EER en de overeenkomst EU/Zwitserland relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

2003/752/EC: Decision No 190 of 18 June 2003 concerning the technical specifications of the European health insurance card (Text with relevance for the EEA and for the EU/Switzerland Agreement.)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2003/752
Celex-nummer i 32003D0752

3.

Key dates

Document 18-06-2003
Bekendmaking in Publicatieblad 27-10-2003; PB L 276 p. 4-18
Inwerkingtreding 18-06-2003; in werking datum document
01-11-2003; Toepassing zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

32003D0752

2003/752/EG: Besluit nr. 190 van 18 juni 2003 betreffende de technische specificaties van de Europese ziekteverzekeringskaart (Voor de EER en de overeenkomst EU/Zwitserland relevante tekst.)

Publicatieblad Nr. L 276 van 27/10/2003 blz. 0004 - 0018

Besluit nr. 190

van 18 juni 2003

betreffende de technische specificaties van de Europese ziekteverzekeringskaart

(Voor de EER en de overeenkomst EU/Zwitserland relevante tekst)

(2003/752/EG)

DE ADMINISTRATIEVE COMMISSIE,

Gelet op Besluit nr. 189 van de Administratieve Commissie van 18 juni 2003 tot invoering van een Europese ziekteverzekeringskaart ter vervanging van de formulieren die in toepassing van de Verordeningen (EEG) nr. 1408/71 en (EEG) nr. 574/72 van de Raad gebruikt worden in verband met de toekenning van verstrekkingen bij tijdelijk verblijf in een andere lidstaat dan de bevoegde staat of de staat van de woonplaats,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    De Europese ziekteverzekeringskaart (hierna "Europese kaart" genoemd) wordt afgegeven door het orgaan van de bevoegde staat of van de staat van de woonplaats. Om het bekostigen en terugbetalen van de zorgen die op basis van een Europese kaart zijn verstrekt, te vergemakkelijken, moeten de drie belangrijkste actoren, met name de verzekerden, de zorgaanbieders en de organen van de ziekteverzekering, die Europese kaart gemakkelijk kunnen herkennen en aanvaarden dank zij haar uniek model en uniforme specificaties.
  • (2) 
    Artikel 6 van het Besluit nr. 189 van de Administratieve Commissie legt de gegevens vast die zichtbaar op de Europese kaart moeten worden aangebracht. De invoering van de Europese kaart met zichtbare gegevens vormt een eerste stap in een proces dat uiteindelijk leidt tot de afschaffing van de huidige papieren formulieren en tot het gebruik van een elektronisch medium dat toegang geeft tot de gezondheidszorg bij tijdelijk verblijf in een andere lidstaat dan de bevoegde staat of de staat van de woonplaats. De bevoegde organen van de lidstaten kunnen desgewenst al in de eerste fase de hier bedoelde gegevens ook aanbrengen op een elektronische drager zoals een microchip of een magneetstrook.
  • (3) 
    Als de betrokkene wegens uitzonderlijke omstandigheden niet in staat is de Europese kaart voor te leggen aan het orgaan van de verblijfplaats, wordt een voorlopig vervangend ziekteverzekeringsbewijs opgesteld in overeenstemming met een uniform model,

BESLUIT:

Artikel 1

Het model en de specificaties van de Europese kaart worden opgesteld volgens de regels die in bijlage 1 van dit besluit zijn gedefinieerd.

Artikel 2

Het model van het voorlopig ziekteverzekeringsbewijs wordt opgesteld volgens de specificaties in bijlage 2 van dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Het is van toepassing vanaf de eerste dag van de maand volgend op die van zijn bekendmaking.

De voorzitter van de Administratieve Commissie

Theodora Tsotsorou

BIJLAGE 1

TECHNISCHE BEPALINGEN BETREFFENDE HET MODEL VAN DE EUROPESE ZIEKTEVERZEKERINGSKAART

  • 1. 
    Inleiding

Overeenkomstig de betreffende besluiten van de Administratieve Commissie voor de sociale zekerheid van migrerende werknemers bevat de Europese ziekteverzekeringskaart een minimale reeks zichtbare gegevens waarmee andere lidstaten dan die waar de kaarthouder verzekerd is of zijn woonplaats heeft:

  • de verzekerde, de bevoegde instelling en de kaart kunnen identificeren;
  • de bevestiging krijgen dat hij recht heeft op medische zorgverlening tijdens een tijdelijk verblijf in een andere lidstaat.

Onderstaande modellen zijn gebaseerd op de in dit document vastgestelde technische specificaties, maar dienen enkel ter illustratie.

Figuur 1: Voorbeeld van de voorzijde

>PIC FILE= "L_2003276NL.000602.TIF">

Figuur 2: Voorbeeld van de achterzijde

>PIC FILE= "L_2003276NL.000603.TIF">

De...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.