Verordening 1988/4252 - Bereiding en de afzet van in de EG voortgebrachte likeurwijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 1 september 1989 tot 31 juli 2000.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EEG) nr. 4252/88 van de Raad van 21 december 1988 inzake de bereiding en de afzet van in de Gemeenschap voortgebrachte likeurwijn

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EEC) No 4252/88 of 21 December 1988 on the preparation and marketing of liqueur wines produced in the Community
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 1988/4252
Origineel voorstel COM(1987)91
Celex-nummer i 31988R4252

3.

Key dates

Document 21-12-1988
Bekendmaking in Publicatieblad 31-12-1988; OJ L 373, 31.12.1988,Special edition in Finnish: Chapter 03 Volume 028,Special edition in Swedish: Chapter 03 Volume 028
Inwerkingtreding 01-09-1989; in werking zie art 23
Einde geldigheid 31-07-2000; opgeheven door 399R1493

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

31988R4252

Verordening (EEG) nr. 4252/88 van de Raad van 21 december 1988 inzake de bereiding en de afzet van in de Gemeenschap voortgebrachte likeurwijn

Publicatieblad Nr. L 373 van 31/12/1988 blz. 0059 - 0065

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 28 blz. 0053

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 28 blz. 0053

VERORDENING (EEG) Nr. 4252/88 VAN DE RAAD van 21 december 1988 inzake de bereiding en de afzet van in de Gemeenschap voortgebrachte likeurwijn

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 43,

Gezien het voorstel van de Commissie (1),

Gezien het advies van het Europese Parlement (2),

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal

Comité (3),

Overwegende dat er momenteel nog geen communautaire voorschriften bestaan voor de bereiding en de afzet van likeurwijn; dat, gezien het economisch belang van deze produkten, gemeenschappelijke bepalingen voor deze produkten moeten worden vastgesteld ten einde bij te dragen tot de goede werking van de gehele wijnmarkt;

Overwegende dat bij Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (4), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 4250/88 (5), bepalingen zijn vastgesteld betreffende de bereiding en de afzet van tafelwijn; dat deze regeling moet worden aangevuld met overeenkomstige bepalingen voor alle in de Gemeenschap voortgebrachte kwaliteitslikeurwijnen; dat voor in bepaalde gebieden voortgebrachte likeurwijnen (v.l.q.p.r.d.) rekening dient te worden gehouden met het feit dat het gaat om v.q.p.r.d. die derhalve ook moeten beantwoorden aan Verordening (EEG) nr. 823/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende in bepaalde gebieden voortgebrachte kwaliteitswijnen (6);

Overwegende dat voor likeurwijnen een regeling dient te worden vastgesteld die gemeenschappelijke voorschriften inzake de produktie, de bereiding, de afzet en de controle bevat en die het mogelijk maakt om, met behoud van de verschillen in kwaliteit, concurrentiedistorsies te voorkomen, het vrije verkeer van deze produkten te vergemakkelijken en de verbruiker te beschermen;

Overwegende dat een dergelijke maatregel ertoe zal bijdragen de verbruiker bij zijn keuze te leiden door hem met name te garanderen dat alle hem aangeboden produkten voldoen aan bijzondere kwaliteitseisen; dat het op deze wijze mogelijk is de belangen van de producent te beschermen, het intracommunautaire handelsverkeer te bevorderen, de vraag te doen toenemen en aldus de afzetmogelijkheden voor de wijnbouw te verbeteren;

Overwegende dat voor alle likeurwijnen en voor alle produkten die voor de bereiding ervan worden aangewend, minimumkwaliteitseisen moeten worden vastgesteld; dat bijgevolg dient te worden bepaald welke kenmerken de produkten ten minste moeten vertonen;

Overwegende dat voorts aanvullende voorschriften dienen te worden vastgesteld met betrekking tot de analytische kenmerken van de voor de bereiding van likeurwijn gebruikte produkten, wanneer gebruik wordt gemaakt van wijndistillaat of van krenten of rozijnen;

Overwegende dat, ter voorkoming van het gebruik van saccharose voor het verzoeten van likeurwijn, dient te worden toegestaan dat voor dit doel naast geconcentreerde druivemost, ook gerectificeerde geconcentreerde druivemost wordt gebruikt;

Overwegende dat de wijze waarop likeurwijn wordt bereid tot gevolg heeft dat de ondernemers een grote verscheidenheid van grondstoffen en inzonderheid van alcohol voorhanden hebben waarmee met name kunstmatige wijn kan worden vervaardigd; dat het voor een doeltreffend toezicht op deze activiteit en met name om de vervaardiging van kunstmatige wijn te voorkomen, dienstig is de ondernemers de verplichting op te leggen aangifte bij de bevoegde autoriteit te doen en voorraadregisters van de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.