Mensenhandelaar ontvlucht

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 24 september 2009.

Gisteren hadden we een interpellatiedebat over het afschuwelijke nieuws dat een gevreesde mensenhandelaar tijdens een verlof om zijn kind te bezoeken, de benen heeft genomen. Terecht dat hier een debat over werd gehouden. Niet om een incident uit te meten, maar omdat door deze ontsnapping het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig is ondermijnd.

Het is een ongelukkig actie om de terechte boosheid over de gang van zaken te bekoelen door de minister naar huis te sturen of de betreffende rechters te ontslaan. Dat klinkt wel stevig, maar slaat gewoon door.

Wel is er alle reden om naar aanleiding van deze ontsnapping als medewetgever kritisch te kijken naar de wettelijke regels rond het verlof. Het is een goede zaak dat er hogere eisen gesteld worden aan het toestaan van verlof voor degenen die voor zeer ernstige delicten zijn veroordeeld. Er kunnen uitzonderlijke omstandigheden zijn dat een tijdelijk verlaten van de gevangenis gebillijkt kan worden (bijv. voor een begrafenis van een familielid). Maar dan zou vervolgens nog verzekerd moeten zijn, dat iemand intussen niet kan ontsnappen.