Tegenbegroten

Met dank overgenomen van E. (Ewout) Irrgang i, gepubliceerd op woensdag 16 september 2009, 4:40, column.

Schijnbaar een van de meest ondankbare taken van een oppositiepartij is het maken van een tegenbegroting. Van die begroting weet je één ding zeker en dat is dat hij nooit zal worden uitgevoerd.

Dat is erg jammer voor een hoop werk. Al sinds begin augustus wordt door ondergetekende en een aantal andere SP-economen hard gewerkt aan het maken van een nieuwe tegenbegroting. Daarover is ook intensief contact met het Centraal Plan Bureau (CPB), dat traditioneel de tegenbegrotingen van de SP doorrekent.

Je kunt je afvragen: waarom eigenlijk al dat werk? Het antwoord daarop is simpel: om te laten zien dat het beter kan dan in de Miljoenennota, dat het anders kan dan in de Miljoenennota, dat het anders moet dan in de Miljoenennota. Ook dit jaar weer.

Met voorstellen voor twee miljard euro aan extra eenmalige overheidsinvesteringen om de economie uit de recessie te helpen. Met voorstellen voor rechtvaardigere premieheffing in de gezondheidszorg. Met voorstellen voor een extra toptarief van 60% voor mensen die meer verdienen dan minister-president Balkenende.

Natuurlijk stellen we in onze tegenbegroting niet voor om de AOW-leeftijd te verhogen. Wij pakken liever bankiers aan dan bejaarden. Natuurlijk stellen we ook niet voor om allerlei tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen te bevriezen zoals het kabinet in de Miljoenennota doet. Het kan écht anders. Gisterenavond was ik nog druk bezig om alle bedragen precies kloppend te maken met de laatste berekeningen van het Centraal Plan Bureau.

Een hoop werk, dat tegenbegroten. Maar geen ondankbare taak. Want het moet anders. Hoe dat precies moet kunt u lezen in onze nieuwe tegenbegroting. Voor u gemaakt.