Boekpresentatie: Vertrouw op de eigen kracht van mensen!, Amsterdam

datum 25 augustus 2009 16:00 - 16:30
plaats Amsterdam
aanwezigen A. (Alexander) Pechtold i, P.H.A. (Paul) Frissen i, J.P. (Joris) Backer i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

Helaas zijn er geen plaatsen meer beschikbaar voor deze boekpresentatie.

Boekpresentatie en discussie met Alexander Pechtold (partijleider D66), Paul Frissen (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur), Herman van Gunsteren (Universiteit Leiden) onder leiding van Aukje van Roessel (De Groene Amsterdammer).

Op dinsdag 25 augustus neemt Alexander Pechtold het boek Vertrouw op de eigen kracht van mensen in ontvangst van de Permanente Programma Commissie van D66. Aansluitend debatteren Paul Frissen en Herman van Gunsteren onder leiding van Aukje van Roessel met elkaar en met het publiek over de vraag, wat het vertrouwen in de eigen kracht van mensen betekent. Wat is deze kracht? Waarom vertrouwen wij erop? En waar houdt het op? Wanneer moet de overheid ingrijpen?

Kijk bijvoorbeeld naar de Wet Werk en Bijstand. Het uitgangspunt van sociale rechtvaardigheid is voor ons een teken van beschaving, maar tegelijkertijd is het onaanvaardbaar als we met dit beleid talent van mensen verspillen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich zo goed mogelijk kan ontplooien? Hoe ver gaat de eigen verantwoordelijkheid van de burger? Mag de overheid bijvoorbeeld mensen dwingen werk te zoeken? Of moet zij zich beperken tot een basisinkomen voor iedereen?

Over zulke vragen willen wij op dinsdag 25 augustus met u discussiëren. De sociaal-liberale inspiratie waar D66 uit put kan en mag nooit vanzelfsprekend worden. Daarom nodigen wij iedereen uit met ons mee te denken over de vraag, wat deze inspiratie inhoudt.

De boekpresentatie van ‘Vertrouw op de eigen kracht van mensen’ vindt plaats in de Laranjazaal van de Hortus Botanicus te Amsterdam, Plantage Middenlaan 2a, om 16.30 uur. Voor een routebeschrijving zie: http://www.hortus-botanicus.nl/adresroute.asp Wij stellen het op prijs als u zich van tevoren aanmeldt. U kunt dit doen door een e-mail te sturen naar b.luttikhuis@d66.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Luttikhuis, Kenniscentrum D66: b.luttikhuis@d66.nl of 070-35566046.

Programma:

16.00 tot 16.30 uur: Ontvangst.

16.30 tot 17.00 uur: Presentatie van Vertrouw op de eigen kracht van mensen door Joris Backer, voorzitter Permanente Programmacommissie D66. Aanbieden van het boek aan Alexander Pechtold.

17.00 tot 17.45 uur: Discussie onder leiding van Aukje van Roessel en ingeleid door Victor Everhardt (voorzitter programmacommissie D66 Utrecht) over de toepasbaarheid van de richtingwijzer “Vertrouw op de eigen kracht van mensen” bij de Wet Werk en Bijstand.

17.45 tot 18.30 uur: Paneldiscussie met Paul Frissen en Herman van Gunsteren onder leiding van Aukje van Roessel.


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten i. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i.

D66 haalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 9 zetels, 15 minder dan in 2021. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zit één Nederlands lid namens D66 in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...