GroenLinks wint derde zetel definitief!

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2009.

Met 8,8% van de kiezers wint GroenLinks definitief haar derde zetel in het Europese Parlement.

"Wat een prachtige uitslag hebben voor elkaar weten te boksen", aldus lijsttrekker Judith Sargentini i. "GroenLinks heeft gewonnen! Daarmee laten we zien dat er meer onder de zon is dan minder Brussel of meer Nederland. Bas Eickhout i, Marije Cornelissen i en ik gaan dat ten volle uitbuiten. De groene fractie in het Europees Parlement i gaat nog in juni aan de slag om onze ideeën te verwezenlijken."

Femke Halsema i: "Dit is een fantastische uitslag. Nog mooier dan gisteravond. Drie zetels is een beloning voor onze heldere boodschap en ons sterke alternatief. Kiezers willen dat er in heel Europa werk gemaakt wordt van zon en wind. Onze New Green Deal – die zowel de kredietcrisis als klimaatcrisis aanpakt – is een wenkend perspectief."

Judith Sargentini en Femke Halsema i bedanken iedereen die mee heeft geholpen allemaal hartelijk: "De flyeraars op de stations woensdag en donderdag, de plakkers, de applaudiseerders bij debatten, de 'nerds' van het online campaignen (we hadden niet voor niets de beste campagnewebsite), de honderden vrijwilligers in afdelingen, de picknick-bezoekers, de campagnestaf in Utrecht en Brussel, onze mensen in Den Haag en iedereen die vrienden en familie ervan overtuigd heeft dat je groot kunt denken door groen te stemmen. Goed gedaan!"

Een aantal statistieken:

GroenLinks heeft een top drie notering gehaald in vijftien gemeenten.

GroenLinks is de grootste partij geworden in Nijmegen (20,9%).

GroenLinks is in negen gemeenten de 2e partij geworden. Het gaat om Utrecht (20,9%), Amsterdam (20%), Wageningen (20%), Groningen (17,4), Leiden (16,8), Bunnik (15,3%), Arnhem (15,4%), Culemborg (14,4%) en Ubbergen (14,2%).

GroenLinks is in vijf gemeenten de 3e partij geworden. Dat zijn de gemeenten Zutphen (14%), Alkmaar (13,7%), Delft (13,4%), Leeuwarden (12,2%) en Meerssen (11,3%).