De culturele ambitie van Europa, Amsterdam

felix meritis
datum 3 juni 2009 20:00 - 22:00
plaats Amsterdam
locatie Felix Meritis Toon locatie
aanwezigen H. (Hedy) d' Ancona i e.a.
organisatie Vereniging Nederlandse Debatcentra

Binnen de Europese Unie wordt het belang van de nationale en culturele identiteit steeds meer benadrukt. Cultuur is de ziel van Europa en kan als strategische factor bijdragen aan de ontwikkeling van Europa, zowel op lokaal, regionaal als (inter)nationaal niveau. Aangezien de Europese Unie, zoals Steve Austen in zijn boek De Europese culturele ambitie stelt, op vrijwel alle terreinen van het maatschappelijk leven bindende regels voorschrijft, blijft er maar één manier over om je als zelfbewuste natie te onderscheiden van je omgeving, namelijk door de cultuur.

De sleutel tot succes van de Europese Unie valt of staat grotendeels met een dialoog tussen de verschillende culturen. Zeker nu de economische crisis het maatschappelijke leven ontwricht is het van groot belang dat naties zich niet van elkaar afschermen en hun nationale cultuur en identiteit krampachtig tegen ‘vreemde' invloeden beschermen. In plaats daarvan is het essentieel dat er een culturele dialoog op gang komt tussen de inwoners van de verschillende lidstaten.

Welke rol speelt cultuur in het Europese verkiezingsprogramma? Tijdens een debat met onder meer Stephan Sanders (columnist, presentator, essayist en auteur), Hedy d'Ancona (lid van het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum, voorheen heeft zij voor de PvdA o.a. in het Europees Parlement gezeten) en Steve Austen (Permanent Fellow Felix Meritis, mede-initiatiefnemer van A Soul for Europe) wordt de vraag aan de orde gesteld waarom de culturele component van het eenwordingsproces en de rol van de burgerrechten zo'n geringe rol spelen tijdens de campagnes voor het Europees parlement. Gespreksleider is René Gude (directeur Internationale School voor Wijsbegeerte).

Dit debat wordt georganiseerd door Felix Meritis in samenwerking met Forum voor Democratische Ontwikkeling en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 


Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Meer over...

1.

Documenten




2.

Meer over...