SP presenteert crisisplan

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2009.

Vandaag overhandigt SP-lijsttrekker Dennis de Jong aan de FNV het plan 'Minder Brussel: ons antwoord op de crisis'. De Jong demonstreert vandaag samen met Tweede Kamerleden Paul Ulenbelt i en Sadet Karabulut i in Brussel met de Europese vakbonden voor meer bescherming van werknemers. Die betalen nu de prijs voor de crisis die ze niet veroorzaakt hebben.

De Jong: “De aanpak van de crisis vraagt om minder Brussel. De afgelopen jaren hebben de instellingen van de Europese Unie er alles aan gedaan om de bestaanszekerheid van werknemers aan te tasten. Met verhullende termen als ‘flexicurity’ werden vaste arbeidscontracten stukje bij beetje afgebroken en sociale voorzieningen aangetast. Nu zien we dat mensen met flexibele contracten massaal op straat worden gezet. De crisis vraagt juist om meer bescherming en betere voorzieningen. Nu wordt er alleen geld uitgetrokken voor diegenen die de crisis hebben veroorzaakt.”

In het plan “Minder Brussel: ons antwoord op de crisis” staan ook voorstellen voor het herstellen van toezicht op financiële instellingen en betere coördinatie van economische beleid tussen lidstaten van de EU. De Jong:”Er moet een einde komen aan de toezichtconcurrentie en verdere liberalisering van de financiële sector. Financiële instellingen moeten weer gecontroleerd worden daar waar ze actief zijn en niet alleen waar hun hoofdkantoor is gevestigd. Geen herhaling meer van het debacle rond Icesave die De Nederlandse Bank vanwege Europese regels niet mocht controleren.” Het plan zal worden overhandigd aan FNV-bestuurder Dick van Haaster.

>> Bekijk hier het plan (PDF)

Meer nieuws

Brussel: Big Business

Standpunten

Kandidaten

Kandidaten

Leugen van de dag

Leugen: de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes beweert dat er maar 32.000 EU-ambtenaren zijn, wat vergelijkbaar is met...

Vertel de waarheid!

Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze campagne-nieuwsbrief.

E-mail: *

Inschrijven

Uitschrijven

In de agenda