SP: ‘Regeren met PVV is voor SP geen optie’

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op maandag 11 mei 2009.

SP-fractieleider Agnes Kant i kreeg dit weekend de vraag voorgelegd of de SP i eventueel in een regering gaat zitten met de PVV i van Geert Wilders i. “Daar waar het kan werken wij altijd met andere partijen samen, ook met de PVV. Maar een regering met de PVV is voor ons geen optie. Daarvoor zijn ze veel te liberaal en bovendien willen ze discriminerend beleid. Daar werken wij niet aan mee.”

Wat is er mis met de PVV dat de SP niet met ze wilt samenwerken?

“Op onderwerpen als wantoestanden in de zorg en graaigedrag van topbestuurders werken we prima samen met de PVV. Maar er zijn ook onoverbrugbare verschillen. De PVV is voorstander van de liberalisering van de postmarkt. Hierdoor krijgen we straks drie verschillende postbodes in de straat die allemaal onder het minimumloon betaald worden. De PVV wil het minimumloon verlagen en de sociale zekerheid verder uitkleden. Dat laat zien dat de PVV in de kern een rechtse en liberale partij is die vooral meer markt wil.”

Andere partijen stemmen ook vaak in met liberaliseringen.

“De PVV wil ook nog eens één miljoen Nederlanders over één kam scheren, ze discrimineren op basis van geloof. In 2007 stelde Wilders een totale immigratiestop in voor mensen uit moslimlanden. Er wordt dus niet gekeken wat mensen doen, maar naar afkomst. Dat heet discriminatie en daar doen wij niet aan mee.”

Hij zegt dat hij daarmee de vrijheid wil verdedigen.

“Je kunt niet tegelijk én strijden voor vrijheid én anderen diezelfde vrijheid ontnemen. Geert Wilders wil zelf de hele wereld over reizen om zijn boodschap te verkondingen. Dat moet hij anderen dat recht ook gunnen. Om dan andere mensen vanwege hun religieuze overtuiging aan de grens te willen weren, is hypocriet en bovendien onzinnig. Maar blijkbaar heeft Wilders minder vertrouwen in de kracht en weerbaarheid van de democratie en de rechtstaat dan de SP.”

Gaat de SP in Brussel met de PVV samenwerken?

“Ook die kans is klein. De PVV klinkt heel kritisch over de EU, maar het is wel voor een Europa van het marktdenken. Dat is nu juist de oorzaak dat de thuiszorg, het openbaar vervoer en de energie geliberaliseerd zijn. Europa moest één grote markt worden en dat is een lijn die de PVV nog steeds steunt. Daar is de SP veel kritischer over, omdat dit ten koste gaat van rechten van werknemers en de zeggenschap over onze publieke sector. Dat is voor de PVV minder belangrijk. Als je door de ketelmuziek heen luistert, zie je dat zowel in Den Haag als in Brussel de PVV veel dichter bij de VVD staat dan bij ons.”