PvdA: 'Geen belastinggeld voor pensioenfonds EP'

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA)1, gepubliceerd op woensdag 22 april 2009.

De PvdA wil absoluut niet dat er in de toekomst belastinggeld wordt gebruikt om het pensioenfonds van het Europees Parlement2 aan te vullen. PvdA-lijsttrekker Thijs Berman3: 'Het is onaanvaardbaar om belastinggeld voor de eigen pensioenen te gebruiken.'

Deze week is er de discussie ontstaan over de bijpassing die het Europees Parlement eventueel in de toekomst zou moeten doen voor het pensioenfonds, nadat bekend werd dat ook dit fonds met tekorten te kampen heeft.

Het bestuur van het fonds heeft daarom onlangs het besluit genomen om het fonds fors te versoberen: de pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 60 naar 63 jaar, de mogelijkheid om vervroegd op penioen te gaan vanaf de leeftijd van 50 jaar is ingetrokken en bij het uitstappen kan een lid nog maar uitsluitend zijn eigen bijdrage uitbetaald krijgen, het deel dat het Europees Parlement had bijgelegd blijft in het fonds.

Berman: 'Een bijstorting met belastinggeld nu nog niet aan de orde, want er zijn voorlopig andere maatregelen genomen, maar het mag ook in de toekomst nooit overwogen worden. De PvdA in het Europees Parlement zal zich hier altijd tegen verzetten.'

Ter geruststelling van de deelnemende leden bevestigde het bestuur van het fonds wel dat ze de wettelijke verplichting erkent om de pensioenen te garanderen. Dat laat de mogelijkheid open om in de toekomst, bij blijvende tekorten, toch nog geld uit het budget van het Europees Parlement te halen.

Berman: 'Het fonds is een private instelling en beslist autonoom, maar het Europees Parlement keurt zijn eigen budget goed. Wij zullen nooit toelaten dat geld uit dat budget gebruikt wordt om het pensioenfonds te repareren. In 2010 niet en ook in 2025 niet.'

Geen van de PvdA-leden neemt deel aan dit pensioenfonds. Trouwens niemand van de Nederlandse Europarlementariƫrs doet dat, behalve de VVD' er Toine Manders.


  • origineel bericht: ''Geen belastinggeld voor pensioenfonds EP''

Meer over ...

  • Partij van de Arbeid (PvdA)
  • Europees Parlement (EP)
  • Verkiezingen en zetelverdeling Europees Parlement 2009 (Nederland)

  • 1. 
    De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
     
  • 2. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 3. 
    Thijs Berman (1957) was van 20 juli 2004 tot 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Hij maakte namens de PvdA deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). De heer Berman was correspondent in Parijs voor diverse weekbladen en radioprogramma's en werkte ook enige tijd als journalist in Moskou. In het Europees Parlement hield hij zich vooral bezig met ontwikkelingssamenwerking. Hij was ook voorzitter van de delegatie voor betrekkingen met Afghanistan. In 2009 was de heer Berman lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen.