VVD: Campagne Vrij internet op Facebook

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 16 april 2009.

Vandaag heeft een groep van negen leden van het Europees Parlement i op initiatief van VVD i Europarlementariër Jules Maaten i een campagne lanceren op Facebook voor een wereldwijd vrij Internet. De campagne op Facebook is tegen censuur van het Internet en voor de wereldwijde bescherming van cyberdissidenten. De campagne wil bekendheid geven aan het feit dat overheden wereldwijd hun controle over het Internet vergroten. In juli 2008 presenteerde de groep Europarlementariërs, die de vier grootste politieke partijen van het Europees Parlement vertegenwoordigen en afkomstig zijn uit negen verschillende lidstaten i, een pakket aan Internet vrijheid maatregelen, de Global Online Freedom Act (EU GOFA). De maatregelen zijn na gesprekken van Jules Maaten in Washington gebaseerd op een overeenkomstig wetsvoorstel dat in 2006 in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is voorgesteld.                       

Jules Maaten: "Technologie bedrijven moeten een open Internet bevorderen en de vrijheden die mensen online hebben beschermen. Vrijheid van meningsuiting moet de basis blijven van het Internet. Mensenrechten moeten ook Online beschermd worden."

Landen zoals Cuba, Wit-Rusland, Iran, Burma en de Volksrepubliek China zijn actief in het bestrijden van oppositie op het Internet.

EU GOFA Campaign on FACEBOOK:      http://apps.facebook.com/causes/269854?m=cc366e79

De Europarlementariërs stellen onder andere voor om:                       

  Jaarlijkse vaststelling ("naming and shaming"") van landen die het internet censureren;

  Minimale bedrijfsstandaarden voor Europese Internet bedrijven die werkzaam zijn in autoritaire staten;

  Ontwikkeling en verspreiding van anti-censuur software middelen en diensten;

  Mensenrechten impact assessment bij export naar landen die het Internet censureren

  Behandeling van internet censuur als een internationale handelsbarrière.                       

De Europese Global Online Freedom Act coalitie die Jules Maaten bijeen heeft gebracht bestaat uit: Chistofer Fjellner (Zweden, EPP), Edward McMillan-Scott (VK, EPP), Paulo Casaca i (Portugal, PSE), Stavros Lambrinidis i (Griekenland PSE), Jules Maaten (Nederland, ALDE), Karin Riis-Jørgensen i (Denemarken, ALDE), Henrik Lax i (Finland, ALDE), Eva Lichtenberger i (Oostenrijk, Verts) and Frithjof Schmidt (Duitsland, Verts).  De campagne wordt gesteund door Journalisten Zonder Grenzen, Freedom House, Internationaal Persinstituut en Hivos.