De Staat van de democratie #4: EU, Zierikzee

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 25 mei 2009 19:30
plaats Zierikzee, Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen J.C. (Hans) van Baalen i, S.H. (Sophie) in 't Veld i, M. (Thijs) Berman i, B. (Barry) Madlener i, R. (Rob) Boudewijn, M. (Mendeltje) van Keulen i, L.T. (Ludolf) van Hasselt, C.D. (Dennis) de Jong i e.a.
organisatie De Balie i

Dubbelprogramma

Op 25 mei presenteert De Balie i samen met BNR-nieuwsradio en Universiteit Neijenrode een dubbelprogramma over de verkiezingen van het Europees Parlement i op 4 juni 2009.

Met om 19:30 Pimp my Europe: Nieuwe symbolen en rituelen voor de EU

Veel mensen zien in Europa vooral een emotieloos en technocratisch instituut. Volgens sommige politicologen is dit funest voor een democratie. Elke democratie heeft rituelen en symbolen nodig, zoals bijvoorbeeld de presidentiële inauguratie in de VS en Prinsjesdag in Nederland. Dit is nodig omdat mensen zich moeten kunnen vinden in een democratie.

Centraal in dit programma staat een zoektocht naar nieuwe rituelen en symbolen voor de Europese Unie i. Middels een wedstrijd roepen we mensen op ideeën voor nieuwe rituelen en symbolen in te sturen.

De beste voorstellen worden op 25 mei in de eerste plaats voorgelegd aan een jury. De winnende worden vervolgens aan parlementariërs gepresenteerd op een aansluitend verkiezingsdebat in De Balie.

Binnenkort meer informatie hierover.

En om 21:00 Verkiezingsdebat

Het Europese verkiezingsdebat moet de Europese kiezer duidelijkheid geven. Wat zijn de standpunten van de Nederlandse politieke partijen die mee doen aan de Europese verkiezingen? De politici worden ondervraagd over hun drijfveren, en oplossingen voor bijvoorbeeld de economische crisis en het milieuvraagstuk. Het debat is actueel en verhoogt de Europese kennis bij het publiek door korte onafhankelijke inleidingen op Europese thema’s. Uiteraard worden de lijsttrekkers ook gevraagd naar hun mening over de nieuwe symbolen en rituelen voor Europa.

Met onder andere PvdA lijsttrekker Thijs Berman i (lijsttrekker PvdA), Dennis de Jong i (lijsttrekker SP) en Hans van Baalen i (lijsttrekker VVD). Dit debat is onder leiding van Maarten Bouwhuis.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...