Groenboek over Publiek-Private samenwerking en het gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten.

1.

Kerngegevens

Document­datum 03-09-2004
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 335, 6

2.

Tekst

Titel

Groenboek over Publiek-Private samenwerking en het gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten.

Datum Raadsdocument

6 mei 2004

Nr Raadsdocument

9206/04

Nr. Commissiedocument

COM (2004)327

Eerstverantwoordelijk ministerie

EZ in nauwe samenwerking

met VROM en FIN, i.o.m V&W, DEF, BZK, LNV, VWS en VNG, UvW en IPO

Behandelingstraject in Brussel

Bedoeling van de Commissie is om informatie van lidstaten en betrokkenen te verzamelen teneinde vast te kunnen stellen of een toelichting op en/of verbetering van de Europese regelgeving noodzakelijk is. De reactie op het groenboek stond open tot 30 juli 2004, echter de Commissie heeft op verzoek van een aantal lidstaten ermee ingestemd dat deze termijn tot medio september 2004 wordt verlengd.

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Eurocommissaris Bolkestein heeft bij de introductie van het groenboek het belang van PPS (Publiek Private Samenwerking) onderstreept. In de afgelopen tien jaar zijn in de lidstaten verschillende vormen van PPS ontwikkeld en worden in de publieke sector op verschillende gebieden PPS-overeenkomsten gesloten.

Het groenboek geeft een overzicht van de verschillende vormen van PPS en van de communautaire regelgeving die hierop van toepassing is. Tevens wordt ingegaan op diverse uitspraken van het Europese Hof van Justitie inzake overheidsopdrachten. Met het groenboek wordt beoogd te bepalen of deze regelgeving eventueel zou moeten worden aangepast, uitgebreid of nader zou moeten worden toegelicht teneinde tot een duidelijker kader voor PPS constructies te komen. Het uiteindelijke doel is het bereiken van meer rechtszekerheid bij de uitvoering en bredere toepassing van PPS-projecten in Europa alsmede een betere financiering hiervan.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t.

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t.

Instelling nieuw Comitologie-comité

n.v.t.

Subsidiariteit en proportionaliteit

n.v.t., het betreft een groenboek.

Consequenties voor de EU-begroting

geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

geen

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)

Consequenties zijn nog niet duidelijk. Het doel van het groenboek is juist om dit inzichtelijk te maken.

Aan lidstaten en betrokkenen wordt gevraagd of er behoefte is aan aanvullende regelgeving op het gebied van PPS en zo ja van welke aard. Als Europese regelgeving wordt vastgesteld zal dit naar verwachting consequenties voor de nationale regelgeving hebben.

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerkingtreding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

n.v.t.

Consequenties voor ontwikkelingslanden

n.v.t.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland acht het feit dat de Commissie dit groenboek heeft gepubliceerd ten einde inzicht te krijgen in de wenselijkheid van regelgeving op het gebied van PPS een positieve ontwikkeling. Nederland zal zich dan ook actief inzetten bij de behandeling ervan. Leidende principes zijn daarbij gelijke markttoegang en het handhaven van flexibiliteit t.o.v. bestaande regelgeving voor de nationale aanbestedings- en financieringspraktijken.

Opgemerkt wordt dat het groenboek met de daarin opgenomen vragen zich nog slechts in een «inventariserende» fase bevindt. Met dit groenboek wordt gepoogd inzicht te vergaren in de behoefte aan een toelichting op en/of verbetering van de Europese regelgeving op het gebied van PPS en het gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten.

T.a.v. de Nederlandse standpuntsbepaling geldt verder hetvolgende: hoewel het niet gebruikelijk is over een groenboek een fiche naar het parlement te sturen (immers, meestal stuurt het kabinet een standpunt over een groenboek per brief naar het parlement), is in dit geval gekozen voor een fiche i.p.v. een kabinetsstandpunt, aangezien het groenboek met de daarin opgenomen vragen zich nog slechts in een «inventariserende» fase bevindt. Het fiche dient om het parlement te informeren over de ontwikkelingen op dit vlak, en over het feit dat met dit groenboek gepoogd wordt inzicht te vergaren in de behoefte aan een toelichting op en/of verbetering van de Europese regelgeving op het gebied van PPS en het gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten.

3.

Onderdeel van

3 sep
'04
Brief staatssecretaris met 15 BNC-fiches - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 335
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.